изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-27 @ 23:05 EEST
ИГРИТЕ И БРОИЛКИТЕ НА СВОИТЕ БАБИ ЩЕ РАЗУЧАВАТ ДЕЦА    
НовиниВ продължение на десет месеца деца от Добрич ще се включат в издирването и разучаването на и традиционни за Добруджа игри, броилки и обреди в рамките на проекта «Наследниците».

Той е финансиран от Фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма „Живо наследство” с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”.
Oтчита се, че от особено значение за младите поколения е изучаването, съхраняването и популяризирането на традиционната народна култура на Добруджа. Целта е децата от най-ранна възраст да научат повече за корените си, да почитат българските традиции и обичаи, да се провокира интересът им към етнографското богатство на Добруджа и да се развиват  творческите им заложби. Цели се възстановяването и съхраняването на фолклорното нематериално наследство, оживяване на специфични за района на Добруджа игри и броилки, обреди и традиции.
Сдружението вече има реaлазирани проекти, насочени към съхраняване на нематериалното богатство на Добруджа, с които децата бяха запознати с традициите на тъкачеството и участваха заедно с родителите си в изтъкаване на калъфи за мобилни телефони, както и с изработването на традиционни кукли.
Проектът «Наследниците» предвижда деца на възраст от 4 до 14 години, бивши и настоящи възпитаници на ЦДГ «Слънчице», заедно със своите родители да се запознаят с традиции и обреди в Добруджа. Те ще могат да се включат в кампания по издирване на игри и броилки, използвани през миналия век, които децата ще разучат. Те ще ги представят и на детски фолклорен празник на открито. Предвижда се да бъде организирано училище за коледари, кукери и лазарки, където децата с помощта на етнограф ще разучат автентични обичаи и ще гостуват в домове.
В рамките на проекта ще се създадат промоционални продукти като дигитална книга, цветна книжка и DVD, календар, картичка и пъзел, които да представят най-популярните игри с цел да се популяризира нематериалното културно наследство на Добруджа и активно да се включи в съвременния живот.
 


Сходни връзки

ИГРИТЕ И БРОИЛКИТЕ НА СВОИТЕ БАБИ ЩЕ РАЗУЧАВАТ ДЕЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди