изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:22 EEST
ХОБИСКЛУБ ОСИГУРЯВА ПОВЕЧЕ АЛТЕРНАТИВИ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ    
ОбществоКлючов момент в процеса на подобряване условията за пълноценно социално включване на една уязвима социална група е кариерното планиране и трудовата реализация. Това в още по-голяма степен се отнася до хората с увреждания, тъй като в повечето случаи физическия дефицит ограничава избора им от възможности за реализация, посочва председателят на „ХобиСклуб” Иван Тодоров, който е и ръководител на проекта ”Повече алтернативи за хората с увреждания”, финансиран от по Програма за финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност от бюджета на община Добрич.

Предвид някои ограничения за усвояването и упражняването на определени професии, изборът на професионално развитие допълнително се затруднява. Въпреки това основен момент си остава мотивацията за обучение за придобиване на професионална квалификация и умения, свързани със професионалното развитие. В този смисъл важно е хората с увреждания да са информирани за различните възможни форми на заетост като работа на гъвкаво работно време, възможности за адаптиране на работни места, надомна и дистанционна заетост, работа в специализирани предприятия. Отчита се, че важна част от професионалното развитие е и умението за представяне пред работодателите. За постигане на тези цели по проекта са реализирани различни дейности. Сред тях са проведени две срещи в „ХобиСклуб” в присъствието на кариерен консултант Меглена Кирова и са запознати хората със същността на проекта. На 25 юни 50 представители на организациите на хора с увреждания като ”ХобиСклуб”, ТСО на слепите и сдружение на инвалидите „Надежда” посетиха град Констанца. Третата работна среща се е състояла в сградата на Асоциация Пентру ”Нева садорулор”, където са коментирани важни въпроси относно трудовата заетост на хората с увреждания и законодателството в Румъния и България, обясни Иван Тодоров. В рамките на проекта са изработени DVD филм с продължителност 2 часа от Асим Шениан и са отпечатани на диск 300 бр. цветни снимки с моменти от проекта. Заложените дейности ще подобрят информираността на хората с увреждания по отношение възможностите за трудова реализация от една страна, а от друга –ще повишат мотивираността си за развитие на професионалните умения, посочва ръководителят на проекта.
 


Сходни връзки

ХОБИСКЛУБ ОСИГУРЯВА ПОВЕЧЕ АЛТЕРНАТИВИ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди