изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 10:18 EEST
”Черен петък” за европейските борси    
ИкономикаКотировките на акциите на европейските борси намалиха загубите си след силния спад по-рано днес, когато бе отчетен осми пореден ден на бягство от световния фондов пазар и прилив към инвестиции, оценявани като "сигурни убежища".  Ключовият европейски индекс Stoxx 600 се понижи с 2,84 на сто до 236,34 в предобедната търговия, като за цялата изминала седмица загуби над 10 на сто, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Фондовият пазар се срина, следвайки големия спад на Уолстрийт и на азиатските борси на фона на опасенията на инвеститорите за разпространяване на дълговата криза в еврозоната, намаляването на инвеститорското доверие и страха от нова рецесия в световната икономика.
Това е "отровен коктейл", предупреди Комерцбанк (Commerzbank) клиентите си.

В някои европейски страни днес котировките отново се повишиха, докато спадът на фондовите пазари в Лондон и Франкфурт дори се засили отчасти заради опасенията, породени от степента, в която британският и германският финансови сектори са изложени на рисковете от силно задлъжнелите страни от еврозоната.

В късната сутрешна търговия водещите индекси на борсите в Лондон и Франкфурт се понижиха с близо 8 на сто, а акциите в Париж поевтиняха с 1,1 на сто.
След обявените благоприятни данни за заетостта в САЩ през юли парижкият САС 40 скочи с 2%.

Силните спадове на фондовите борси тласнаха инвеститорите към "сигурни убежища" като швейцарския франк и златото. Еврото остава сравнително стабилно. Европейската централна банка днес определи референтен курс от 1,4155 долара за едно евро.

Рано тази сутрин Никкей-225 изгуби 359,3 пункта или 3,72 на сто и закри на равнище 9299,88 пункта - най-ниското от четири месеца и половина.

 


Сходни връзки

”Черен петък” за европейските борси | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди