изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:16 EEST
ПРАЗНУВАХА ЖЕЛЕЗНИЧАРИТЕ    
ПразнициПрофесионалният празник на българските железничари се отбелязва всяка година през първия неделен ден на август. Традицията да се чества Денят на железничаря датира от средата на миналия век.

Изборът на деня, в който се отбелязва професионалния празник на железопътните работници, е свързан с историческия факт, че в началото на август през 1888 г. железопътната линия Цариброд – София – Белово е открита за международни превози, като същевременно държавата откупува и линията Русе – Варна и започва нейната експлоатация. Така се учредяват Българските държавни железници. Сред известните личности, които са работили като железничари са Тодор Каблешков (началник на гара Белово); Захари Стоянов (маневрист в гара Търново Сеймен - днешният Симеоновград); Иларион Драгостинов (телеграфист на гара Русе); Георги Икономов (маневрист в гарите Русе, Търново Сеймен и Одрин) и други. Любопитен е и фактът, че Никола Корчев - човекът, спасил Самарското знаме и изобразен на прочутото платно на художника Ярослав Вешин е бил локомотивен машинист, а поетът Никола Вапцаров е работил близо 2 години като огняр в локомотивното депо в София.
 


Сходни връзки

ПРАЗНУВАХА ЖЕЛЕЗНИЧАРИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди