изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:43 EEST
Четвърта вечер бунтове на Острова    
По светаМладежи започнаха да трошат магазини и палят автомобили в централната част на Англия, с което най-кошмарните размирици във Великобритания за последните десетилетия продължават вече четвърти ден. Отделни инциденти и "вълнения" има в градовете Уулвърхямптън и Уест Бромич, намиращи се край Бирмингам, който е вторият по големина британски град, съобщиха от местната полиция, предаде БГНЕС. Там размирици имаше и вчера, но те бяха бързо потушени от полицията. Вълненията в Англия започнаха в събота, след като полицаи убиха чернокож гангстер в Лондонския квартал Тотнъм, а мирното шествие против полицейския акт се превърна в брутално насилие. Бунтовете обхванаха най големите градове в Англия - Лондон, Манчестър, Ливърпул, Уулвърхямптън и др.

Междувременно Британска комисия заяви, че не е открила доказателства, че Марк Дъган, загинал при престрелка с полицията миналата седмица, е стрелял срещу полицията, предава АФП. Смъртта на мъжа беше причина за избухване на безпрецедентните сблъсъци в Лондон. "На този етап няма доказателство, че с намереното на мястото оръжие е било стреляно по време на инцидента", заяви независимата полицейска комисия за оплаквания. Коментарът се отнасяше за фаталната стрелба в лондонския квартал Тотнъм. 29-годишният баща на четири деца е пътувал в такси, когато колата му е било спряна от полицията, извършваща арест като част от операция срещу престъпност в рамките на местна общност.

"Част от магазините в Уулвърхямптън днес бяха разбити напълно. Безредици има и в Уест Бромич, където две леки коли бяха подпалени", гласи комюникето на органите на реда в Уест Мидландс. "На мястото на инцидентите бяха изпратени служители", отбелязаха още от полицията. Говорителката на местните органи на реда обаче отказа да посочи колко хора са замесени в размириците. Полицията в Уест Мидландс до момента е арестувала над 130 души, които трошили автомобили и грабели магазини в центъра на града. Част от заловените дори подпалили районно полицейско управление.

Безредици, започнали в предградието Солфорд на Манчестър, до вечерта обхванаха и центъра на града, съобщи ИТАР-ТАСС. Един от универсалните магазини от веригата "Селфриджис" в Манчестер бе подпален.
В Лондон полицията взема изключителни мерки за сигурност, за да се избегне повторение на безредиците от последните три дни. Улиците на британската столица според Ройтерс са наводнени от полиция - патрулират три пъти повече полицаи в сравнение с нормални дни.

По рано днес британският премиер Дейвид Камерън прекъсна лятната почивка на парламента заради продължаващите трети ден улични бунтове в страната.

Размириците във Великобритания взеха първата си жертва. 26-годишен мъж бе прострелян снощи в кола в Кройдън, предградие в южната част на Лондон и почина от раните си, предадоха Ройтерс и Франс прес, позовавайки се на Би Би Си и полицията.

Пак днес стана ясно, че британската полиция обмисля да прибегне до гумени куршуми, за да обуздае вълната от насилие в Лондон и други градове, предаде ДПА, цитирана от БТА. Стивън Кавана, заместник-помощник комисар на Скотланд ярд, заяви, че внимателно ще бъде обсъдена възможността за прилагане на такава мярка във Великобритания, което би било за първи път за страната, като се изключи размирната провинция Северна Ирландия.
Скотланд ярд няма да се откаже от политиката, която води от 180 години, подчерта Кавана по повод възможността лондонската полиция за първи път да прибегне до употреба на бойни куршуми. В същото време той уточни: "Това не означава, че ни е страх да използваме която и да било тактика".  http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Четвърта вечер бунтове на Острова | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди