изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 21:37 EEST
ГЛЕДАЙТЕ КЪМ НЕБЕТО: По 90 МЕТЕОРА НА ЧАС в нощите между 11 и 13 август    
Любопитно Между 11 и 13 август ще може да се наблюдава метеорният поток Персеиди. Това съобщи за Агенция „Фокус” Пенчо Маркишки, оптик от Националната астрономическа обсерватория – Рожен към Института по астрономия при БАН. Метеорният поток е започнал още от 17 юли, но максимумът предстои в нощите на 11 срещу 12 и особено на 12 срещу 13 август. Тогава, при добри условия, могат да се наблюдават около 90 метеора на час в ясна безлунна нощ, ако наблюдателят стои далеч от градски светлини.

„Тази година пълнолунието ще затрудни наблюдението на явлението, тъй като небето ще бъде осветено. Така няма да могат да бъдат видени по-слабите метеори, каквито са и повечето. Трудностите могат да се игнорират, като се изберат определени моменти от нощта. Ако наблюдаваме рано сутрин, когато луната е на залез на югозапад или в началото на нощта, когато е изгряваща на югоизток. Тогава небето ще бъде малко по-тъмно, а условията за наблюдение – по-добри”, обясни Маркишки.
Той препоръча явлението да се гледа по възможност във високопланински местности, без светлинно замърсяване. Оптикът даде за пример случай, в който е имало много наблюдатели, отишли на върха на Шуменското плато. Те се удивявали при гледката на всеки метеор.

В последните години хората проявяват повече интерес към подобни астрономически явления. Допреди 7-8 години въобще нямаше такъв интерес. Идват все повече организирани групи – колективи работници или ученици, допълни Пенчо Маркишки.
http://petel.bg

ТАЗИ ВЕЧЕР: До 100 падащи звезди на час в петък, 13-и

Тази седмица е пикът на метеорния дъжд Леониди

СТОТИЦИ ДОБРУДЖАНЦИ НАБЛЮДАВАТ ПЕРСЕИДИТЕ

ЗВЕЗДЕН ДЪЖД - ПЕРСЕИДИТЕ

Голям метеорит се разпадна над Канада

Метеоритният поток “Персеиди” ще може да се наблюдава най-добре през втората половина на нощта

 


Сходни връзки

ГЛЕДАЙТЕ КЪМ НЕБЕТО: По 90 МЕТЕОРА НА ЧАС в нощите между 11 и 13 август | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди