изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-12-05 @ 06:48 EET
Адвокати крадат имоти    
Ред и сигурностДвама адвокати, клиенти на прокуратурата за имотни измами, скандално продължават да упражняват професията си. Явор Димитров и Мартин Мънчев са подсъдими заедно със Стефан Зарев и Красимира Николова по дело от 2010 г. като организирана престъпна група за имотни измами. Обвинени са за случай от 2006 г. Името на Мартин Мънчев обаче беше свързано с далавери с имоти още преди 3 години.

През 2008 г. председателят на Костинбродския окръжен съд Ивайло Родопски и редовият съдия Мариана Станкева бяха разследвани от Висшия съдебен съвет (ВСС) заради изпълнителни листове, издавани от тях въз основа на нередовни документи. Тогава дори началникът на Инспектората към ВСС Ана Караиванова заяви, че Родопски "бил участвал в схема за имотни измами", и поиска да бъде свален от шефското кресло. Впоследствие той беше наказан само с "понижаване в ранг". Според източници, близки до разследването, ромски барони от клана на Каракольовците са в основата на схемата за измама с имоти, в която били замесени магистратите. През 2008 г. оперативните работници оценяват заграбените апартаменти на близо 10 млн. лева. Изпечените измамници, начело на които стоели трима братя, събирали данни за подходящи жертви чрез "къртици" в социалните служби. Обичайно били избирани възрастни хора без преки наследници или пък такива с роднини в чужбина. В краен случай се "удряли" имоти на емигранти. Измамниците посещавали възрастните хора и се представяли за общински служители, дошли да инспектират ВИК или елинсталацията. Когато "инспекцията" приключела, мнимите техници искали трите имена и подписа на собственика на имота. Най-често възрастните хора не разбирали, че подписват запис на заповеди или предварителни договори за продажба на имотите си.
Най-фрапиращ бил случай, при който жена от зона Б-5 била уведомена, че печели телевизор от лотария с мобилния си номер. Когато се явила да си получи придобивката, й били предоставени няколко документа за подпис. Така жената дори не разбрала как загубила жилището си. По част от разследваните случаи молбите за изпълнителни листове въз основа на запис на заповед до съдия Родопски били подавано от адвокат Мартин Мънчев. Разследването установило, че при една от измамите Мънчев
използвал
като ищец фирма от САЩ
регистрирана на името на секретарка от офиса на юридическа кантора.
Източници от адвокатурата твърдят, че Мънчев и Родопски били близки познати от времето, когато съдията бил стажант в столичния нотариат, а адвокатът обслужвал гражданските дела на няколко известни герои от криминалните хроники с колегата си Явор Димитров.
Според очевидци Родопски подписвал заверките върху капаците на автомобилите им, паркирани пред сградата на Нотариата. Впоследствие кариерата на младия юрист минала през Софийската районна прокуратура.
Там Нестор Несторов отказва да го предложи за повишение от младши прокурор, пак заради съмнение в корупция. Родопски все пак е назначен за съдия в районен съд в Софийско. Председателското място в Костинброд заема, след като предшественичката му е намесена в скандал, отново със запис на заповед.
За близката връзка между Каракольовците и групировките от близкото минало свидетелстват и източници на "Стандарт" от ъндърграунда.
През размирните години на прехода имало няколко дела, при които членове на кардарашката фамилия били изправяни пред съда заедно със силоваци от СИК.
Пак със същата ромска фамилия се свързва и Стефан Зарев, който е съпроцесник на Димитров и Мънчев по делото в СГС.
През 2006 г. Зарев представя завещание от Петър Виденлиев, по силата на което покойникът му завещавал цялото си имущество. В случая това са два апартамента в центъра на София.
Завещанието е заверено пред нотариус и вписано в Службата по вписванията. През 2007 г., като адвокат на Красимира Николова Явор Димитров внася искане СГС да обяви за окончателно сключен предварителен договор между клиентката му и покойния Виденлиев. Според въпросния договор мъжът продал двата си имота на фирмата на Николова - "Залмек" ООД за 100 000 евро. Счетоводните експертизи по делото обаче показват, че фирмата никога не е разполагала с такива пари. Графологичните експертизи пък сочат, че подписите върху завещанието и предварителния договор не са на Виденлиев.
   Според разследващите делото е било провокирано, за да се произнесе съдът с решение, че договорът е окончателен и така престъпниците да се сдобият с имотите. Делото е разпределено на съдията Светла Данова, която сега е член на ВСС. Наследниците на покойника обаче сезират Инспектората на ВСС и прокуратурата. Разследването завършва с обвинения срещу членовете на групата. Пред съда обвинителната теза представя прокурор от Софийска градска прокуратура Мария Нейкова.
   Следващото заседание по делото е насрочено за края на септември. Онези, които познават в детайли подобен род престъпления, обаче са скептични относно вероятността адвокатите да бъдат осъдени по това дело.
Екип на "Стандарт"

http://paper.standartnews.com

 


Сходни връзки

Адвокати крадат имоти | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди