изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:58 EEST
В Копривщица оживява духът на българското Възраждане    
Общество Петдневни летни празници започват от днес в Копривщица, предаде репортер на БГНЕС. В града се намира единственият Жив Музей в страната. Той е открит тази година. В него има културно-образователен център, картинна галерия, училищна историческа изложба, където е пресъздадена класна стая от средата на ХІХ век. В нея посетителите се пренасят във времето и откриват методите на преподаване на Неофит Рилски и впоследствие на Найден Геров. Живият Музей има и занаятчийски работилници.

Той разполага с необходимото оборудване за обучение и анимирани ателиета за дърворезба и тъкачество, за шев и плетене, както и работа с плъсти – типични за Копривщица занаяти, свързани с местното скотовъдство, което е позволило на града да се развие и забогатее през Възраждането.

Живият Музей се намира в автентичната сграда на класното училище "Св. Кирил и Методий", което е създадено през 1837 г. и е действало до 1974 г. Празненствата ще започнат в 19.30 ч. с фолклорна програма на самодейните състави, която ще огласи централния площад "20 април".

Утре е истинското откриване на тържествата. Инициаторите са предвидили пет часа и половина фолклорна програма, която започва от 10.30 ч. Следват и проявите, свързани с Димчовите поетични празници, чийто организатор е къщата-музей на Димчо Дебелянов. В 17.30 ч. гостите ще се поклонят пред гроба на Дебелянов, а половин час по-късно е началото на поетичната вечер "Да се завърнеш в бащината къща...", с която ще бъде открит поетичният празник.

В неделя в къщата-музей "Тодор Каблешков" ще бъде открита изложбата "Родолюбецът", посветена на основателя на дирекцията на музеите в Копривщица Петко Теофилов. По обяд на площад "20 април" ще започне фолклорната фиеста. Храмовият си празник ще чества в понеделник - 15 август, църквата "Успение Богородично" в Копривщица. /БГНЕС

 


Сходни връзки

В Копривщица оживява духът на българското Възраждане | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди