изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:07 EET
Черно море - люлката на човешките цивилизации    
Новини   Черно море е люлката на човешките цивилизации. Тя предшества шумерската и египетската. Нашето море е арената на Великия потоп. До тези революционни открития стигна експедиция на група изследователи, която приключи преди дни. Резултатите ще бъдат представени официално във Варна в понеделник. Основната цел на проекта е да се вземат проби от дъното, за да се реконструира палеоклимата и да се установи при какви условия са живели предците ни преди хилядолетия. Учените пробиват тинята и взимат проби от старите брегове на Черно море, което преди близо 8 хиляди години е било най-голямото на планетата сладководно езеро.

„В пробите, които извадихме от тинята на Черно море, има рязко определена разлика между сладководния и соленоводния слой и във флората и фауната. Стига се до очевидни потвърждения на хипотезата, че именно тук шоково едно гигантско сладководно езеро с размерите на море изведнъж се е превърнало в солено море”, каза Христо Смоленов, изследовател.

Как огромното езеро за близо десетилетие става солено море?

Чрез катаклизма, известен от древните митологии и Библията като Великият потоп.

„Изглежда провлакът, който е свързвал Европа с Мала Азия, се е скъсал в резултат на тектонична активност и през така формиралия се проток Босфора с мощта на 200 Ниагари наведнъж тежката солена вода започва да се излива в това сладководно езеро”, смята Христо Смоленов.

„Водите от Мраморно море, океански води, които предстои да нахлуят в едно сладководно езеро, което е било оазис - това е било като рая на земята, процъфтяващ район, обилна храна и достатъчно хора, размножават се хората, развива се земеделието, развиват се занаятите”, добави проф. Петко Димитров, Институт по океанология – Варна.

По това време, човешките общности около Черно море формират не просто цивилизация, а протоцивилизация - предшественик на шумерската и египетската. Но идва краят на благоденствието.

Потопена е площ около 50 хиляди квадратни километра

„Когато се е случил този потоп, когато старата райска градина около бреговете на Черно море, вече не е съществувала, за тези хора е седял въпросът за оцеляването, а след това и разселването по други места. Когато спасявайки се от прииждащите вълни на морето, те започнали своето разселване на североизток чак до Китай, на югоизток до Шумер, на юг до древния Египет, а на запад може би до Стоунхендж”, каза изследователят Христо Смоленов.

„Този народ търси тези условия, предишните, при които е съществувал в Черно море, и ги намира на други места, пренасяйки със себе си тази висока култура и цивилизация. Причината за разселването на тази огромна човешка маса или това врящо гърне, което е живяло по старите брегове на Черно море, е Потопът”, каза проф. Димитров.

Сред богатствата, които отнасят хората от тук, са уменията по навигация

Защото според учените именно в Черно море е осъществено първото мореплаване. „Когато човек тръгва на толкова рисковано, пълно с неизвестности пътешествие по вода, първият въпрос, който трябва да реши е какво ще пие. Водата на едно солено море не се пие, защото човек полудява, докато хората, които са осъществявали палеонавигация в сладководното езеро, каквото е било Черсно море преди 7 500 - 8 хиляди години, те са имали предимството, че тръгвайки на мореплаване са можели да черпят вода от същото това сладководно езеро”, обясни Христо Смоленов.

Имали са и навигационни уреди - прототипи на световните

Според Смоленов, тук са открити първите в историята математически закономерности, възникнала е първата наука на света - геометрията. Открито е числото 22/7 седми - или пи.

„Всъщност благодарение на тази специфична географска ширина и ъгълът, под който слънчевите лъчи докосват земята, на определен ден от годината, Денят на лятното слънцестоене, точно по пладне, съотношението между една еталонна дължина забита като ориентир в земята и сянката, която тя хвърля е 22 към 7”, каза Смоленов.  

Мерната единица, известна като царски лакът, пък е видна в предмети от Варненския некропол. Тази свещена мяра, която по-късно бива въплътена в гигантските строежи на платото Гиза, във Великата пирамида, в размерите на сфинкса, виждаме, че мерните единици на египетската и на шумерската цивилизации са родени именно тук.

Учените, участвали в експедицията, се надяват да са направили първа крачка към бъдещи археологически проучвания на дъното на Черно море.  http://www.btv.bg

Черно море и нашите земи люлка на цивилизацията след библейския потоп

 


Сходни връзки

Черно море - люлката на човешките цивилизации | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди