изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:08 EEST
Проф. Михаил Константинов: Балотаж Плевнелиев и еди-кой си    
Политика Освен че е най-добрият тълкувател на предизборни и следизборни казуси, заместник-председателят на ЦИК проф. Константинов има лошият навик да се прави на врачка преди изборите и за разлика от истинските врачки познава. За пореден път математикът гадател прави своите предсказания пред "ШОУ".

- Нашумелият казус “Меглена Кунева” на нашумялата кандидат-президентка – ще бъде ли регистрирана тя?
- Допускам, че ЦИК ще регистрира Кунева, но някой може да обжалва. Ако това се случи, въпросът ще бъде решен от Върховния административен съд. Конституционният съд вече се е произнесъл по принцип и там е ясно, уседналост означава всяка от последните пет години лицето да е живяло в България минимум 183 дни. Освен ако не е бил пратен от българската държава в чужбина. Сега дали еврокомисарството ще се признае за такава дейност, аз няма да тълкувам.

- А как стоят нещата през последната година, когато тя стана съветник на еврокомисаря по транспорта?
- В никакъв случай не искам да се намесвам в един потенциален съдебен спор, аз казвам как стоят законовите положения. Ако Кунева докаже, че е била изпратена от българската държава, всичко е наред. Като не може да докаже, това си е неин проблем.

- А защо преди време дори политици от кариерата спрягаха Кристалина Георгиева като печеливш вариант на ГЕРБ за президент?
- Е, там не може. При нея казусът е съвсем ясен. Тя не е била пратена в Световната банка като представител на българската държава, а в лично качество като уважаван експерт по тези въпроси. Колкото до Кунева, проблемът е доколко това еврокомисарство се раглежда като работа за българската държава. Защото нека не забравяме, че всъщност еврокомисарите не представляват интересите на определена държава, те са европейски министри, не български пълномощници, така че казусът е безспорно много интересен и аз съм силно любопитен как ще бъде решен той.

- А проблемът с избирателите фантоми? Май толкова години той по никакъв начин не може да бъде решен?
- Фантомите си ги има, както си ги е имало през последните 22 години. Сега са около 700 000. Сам по себе си фантомът не е фатален.

Фатален става, ако “гласува”.

Значи не трябва да позволим на фантомите да “гласуват”. Най-хубаво е, разбира се, да ги изчистим от списъците. В България да има избиратели от България. Избирателите, които са в чужбина, си имат пълните избирателни права, но могат да гласуват в чужбина, където се дописват в деня на изборите в специални избирателни списъци. Те се правят от посолствата в зависимост от това, кой отива да гласува, докато у нас се печатат списъци в момента на всички, които имат постоянен адрес в страната. Тоест даден българин може 50 години да живее в чужбина, да има лична карта за жителство в България и да има постоянен адрес у нас, което е абсурд. Всъщност трябва да има списъци, в които да фигурират имена на лица, които физически са в България и списъци в чужбина на лица, които физически са там. Просто и ясно.

- Какво ще кажете за последните парламентарни избори, в които пропорционалната система беше съчетана с избора на 31 мажоритарни кандидати?
- Тая велика глупост с мажоритарните кандидати изяде главата на БСП през 2009 г. Слава Богу, се махна. Аз по-прости хора не съм виждал – предложиха нещо и сами си клъцнаха главите на дръвника.

- Нали вие сам казахте, че БСП и ДПС са си внесли качествени съветници от чужбина?
- Те наистина ги внесоха, но не са били качествени. Аз не съм твърдял, че са качествени. Наистина дойдоха съветници от Израел и САЩ, но те не познаваха българската действителност. Клипа с брадвата беше пълна глупост. А поправката за псевдомажоритарните кандидати в последния момент я набутаха Ангел Найденов и Кирил Добрев. Тази поправка отряза главата на Компартията в последния момент, така че аз държа да се знаят имената на “реформаторите”. Невероятно е да не знаеш, че водещата политическа сила, а тогава това беше ГЕРБ, ще обере мажоритарните мандати. 26 за ГЕРБ, 5 за ДПС в техните райони и нула за БСП, като ДПС при това много елегантно ги изпързаляха в последния момент. Тази глупост на БСП ще влезе в учебниците.

- Извън изборната математика и казуси какви са ви предсказанията за бъдещите избори две в едно? Какво ще бъде поведението на Доган в президентския избор, където няма какво да спечели или да загуби?
- Аз не мога да предсказвам политическото поведение на една или друга партия, но ДПС винаги е играло т.нар. лош курс по време на избори. Така или иначе, ДПС винаги е подкрепяло победителя и след това е жънало дивидентите. Така че аз предполагам, че те пак ще се ориентират към победителя, който ще бъде ясен още след първия тур.

- И как ще стане това в предстоящите президентски избори?
- Моята прогноза е, че ще се отиде на балотаж Плевнелиев и еди кой си. Нарочно изключвам Бойко Борисов, който е стопроцентов победител. Значи прогнозата ми е ГЕРБ печели срещу Кунева 55 на 45. Тя ще бъде сериозен кандидат, ако всички играят срещу ГЕРБ. Друг е въпросът, ако тя влезе в балотажа – тогава наистина ще бъде неприятен противник за ГЕРБ.

Ако се отиде на балотаж Плевнелиев-Кунева, засега той е на 55 срещу 45 на сто от избирателите, това на балотажа обаче е друг въпрос. Ако Калфин стигне до балотажа, той ще си остане там, няма да си увеличи подкрепата, докато ако Кунева стигне балотажа, ще лепне към себе си много фактори – например

факторът секс,

в смисъл да видим и една жена на върха и т. н. съображения.

- Всъщност кой ще бъде кандидатът на ГЕРБ?
- Почти сигурно е, че това ще бъде Росен Плевнелиев...

- А след това?...
- Съжалявам за момчето Плевнелиев, ако стане президент, защото ще бъде жалко един технократ да го петним в президентската институция. Какво ще прави там, ще загуби много от способностите си, които има като мениджър в област, където се прояви много добре.

- А един Бойко Борисов какво би спечелил или загубил, ако се кандидатира за президент?
- Той, ако се кандидатира, ще спечели сто процента и ще остане още 5 години във властта. Проблемът е контролът върху партията. Вземете Първанов, след като стана президент. Дълги години той беше силната фигура в БСП. Станишев се еманципира едва на третата година...

Едно интервю на Славей КОСТАДИНОВ

http://www.blitz.bg/

 


Сходни връзки

Проф. Михаил Константинов: Балотаж Плевнелиев и еди-кой си | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Проф. Михаил Константинов: Балотаж Плевнелиев и еди-кой си
Автор: Anonymous да 2011-08-14 @ 19:42 EEST
Плевнята срещу Обора?

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди