изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:23 EEST
Скрита камера лови агенти без гащи    
НовиниСкоро в интернет или от някоя флашка може да изскочат кадри с агенти на ДАНС, снимани както майка ги е родила. Вече е ясно и откъде може да се появят компроматите с голите спецполицаи.  Втора скрита камера, която е снимала в съблекалня на фитнеса на армейския хотел "Шипка" до "Пирогов", е разкрила проверка на Военната прокуратура. Разследващите са хванали и видеозаписи, на които се виждат събличащи се хора. Спортната зала е известна с това, че е любимо място за тренировки на агенти от родното ФБР. Прокуратурата започна разследване на системата за видеонаблюдение на военните хотели, клубове и общежития в края на миналата година, след като в стая в хотела беше хванат шпионски часовник със скрита камера в него.


Новата скрита камера е била поставена в датчика за сигнално-охранителната техника, който се е намирал в съблекалнята на фитнеса на военния хотел. Прокурорите са били насочени към нея от Валентин Тодоров, който до септември 2009 г. е бил главен специалист в сектор "Обществени поръчки" към военната агенция "Социални дейности на Министерството на отбраната". Той е един от свидетелите, който са разпитали във връзка с шпионския скандал с разкрития часовник в хотел "Шипка".
Както "Стандарт" съобщи през ноември м. г., прокуратурата започна да проверява военната агенция заради незаконен шпионаж в базите и почивните станции на армията. Причината е намерена скрита в часовник камера. Тайното записващо устройство било открито в стая 222, където се намира и центърът за видеомониторинг. Часовникът, открит от Военна полиция, е бил изработен по поръчка на бившия отговорник по сигурността и охраната в агенцията Николай Марков.
Именно Марков според обясненията на Тодоров е поръчал слагането и на скритата камара в датчика. Това е станало през 2006 - 2007 г. Тогава отговорникът по сигурността отишъл при него с молба да оформи документи за покупка на скрита камара. Тя му била необходима, за да бъде инсталирана в мъжката съблекалня на фитнеса, тъй като там имало кражби на ценности. Тодоров обаче отказва. Тогава Марков се обръща към служител на частна фирма, който слага камерата в съблекалнята. Това е станало без разрешението на ръководството на агенцията.
Кадрите от камарата са се записвали на служебния компютър на управителя на фитнес центъра, където е бил инсталиран и специален софтуер. Тодоров заявява, че е виждал кадри от камарата на монитора на компютъра. Сигналът до тях идвал по кабели, скрити в окачения таван на съблекалнята. По думите му той е знаел и за скритата камара в часовника, която пък била свързана към центъра за видеомониторинг в стая 222.
Проверката на прокуратурата е потвърдила голяма част от свидетелските показания. Самата камара в датчика не е била открита, но в иззетия компютър от стаята на управителя на фитнеса са намерени голямо количество видеозаписи от съблекалнята. Те са без звук и с дата от 2006 г. Направената експертиза на шпионския часовник също така потвърждава, че той е бил поставен на стената над входната врата на съблекалнята. Досега и пред "Стандарт" и в показанията си пред прокурорите Николай Марков е твърдял, че след изработването на часовника с камарата той не е използван и не е изнасян от стая 222. При направения оглед на стената обаче е намерен отвор, от който може да се предполага, че е бил за кабел. Също така експертите са взели проби от латекса, с който е боядисана съблекалнята, и са ги сравнили с намерената боя по задната част на часовника. Пробите са били идентични, което още веднъж доказва, че той е бил поставен в съблекалнята. Заключенията на проверяващите са, че шпионският часовник е бил изработен за скрито добиване на информация, но тъй като не са намерени записи от него, не може да се каже, че е работил реално. Освен към центъра за видеомониторинг в стая 222 той е могъл да бъде свързан и към компютъра на управителя на фитнеса, където е можело да се записва звук и картина.
Въпреки събраните доказателства военният прокурор полковник Марин Маринов е решил да прекрати проверката по скандалния случай, тъй като се оказва, че има пропуски в Наказателния кодекс относно нерегламентираното използване на специални технически средства, какъвто е шпионският часовник. Според чл. 339а от НК, "който без надлежно разрешение, което се изисква по закон, произвежда, използва, продава или държи специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години". Маринов обаче посочва, че законодателят все още не е приел нужния закон, който да дава "надлежното разрешение" за използването на специалните технически средства. Това на практика прави чл. 339а не работещ. Така въпреки че е доказано, че шпионският часовник е бил създаден, за да се събира тайно информация, никой няма да понесе отговорност за това.
Панайот Ангарев
http://paper.standartnews.com
 


Сходни връзки

Скрита камера лови агенти без гащи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди