изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:20 EET
Храните в света поскъпнаха с 33%    
По светаЦените на храните в света са се повишили в сравнение с юли миналата година средно с 33 на сто и десетки милиони хора, на първо място в развиващите се страни, са застрашени от глад, предупреди Световната банка. Банката публикува днес поредния си отчет за индекса на цените на хранителните продукти, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. В него се казва, че цените са близки до пиковите показатели от 2008 г.

Царевицата е поскъпнала с 84 на сто, захарта - с 62 на сто, пшеницата - с 55 на сто, а цените на кафето са скочили с 45 на сто. Както подчерта президентът на банката Робърт Зелик, запазването на високите цени на храните, а също ниските хранителни запаси говорят, че както досега, оставаме в опасната зона, където най-много страдат уязвимите групи от населението.

"Особено трагично е положението в резултат от въздействието на три фактора - високите цени на храните, нищетата и нестабилността в Африканския рог, продължи той. Там по оценки на СБ са засегнати от кризата над 12 милиона души."
По думите на Зелик банката активизира усилията си по оказване на краткосрочна и средносрочна помощ на страни като Кения и Етиопия.

Банката увеличава също годишното финансиране на селскостопански програми на 6-8 милиарда долара от 4,1 милиарда през 2008 г., допълни шефът на Световната банка.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Храните в света поскъпнаха с 33% | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди