изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:23 EEST
ОБЕДНЯВАМЕ - БЪРЗО И СИГУРНО: Студентските комуни се завръщат    
Икономика Какво ли не прави неволята... За да намалят разходите си за наем, студенти се събират и наемат обща квартира. Може да са приятели или само познати. А нерядко се случва да се обединят и младежи, които за първи път се виждат. Така действат не само в София, но и в другите университетски центрове, показа допитване на “Труд” до агенции за недвижими имоти. Август и септември са най-активните месеци за наемане от студенти.

В София най-изгодно излиза, когато група от 3-4 младежи наеме тристаен апартамент до учебното заведение. Между 220 и 300 евро може да се намери във всеки район. Тогава квартирата излиза по 55-100 евро на човек. Десетки са реализираните групови сделки, съобщават брокери. Изборът е огромен, стотици тристайни апартаменти са на пазара.

На същата цена от 60-100 евро излиза и вариантът “самостоятелна стая от жилище”. Тогава трябва да съжителствате с хазяи, които не познавате. Най-евтините стаи в центъра се предлагат за 100 лв., но няма да останете доволен от качеството - нито на обзавеждането, нито от състоянието на банята. Често за тези пари се дават сутерени или партери. Или местоположението е лошо - в непривлекателната северозападна част на центъра, около бул. “Сливница”, бул. “Христо Ботев” и Лъвов мост.

Приличните стаи са по около 70-80 евро. Още в началото разберете ползва ли се кухня, пералня, дали в цената са включени някои консумативи.

Таванските стаи са с една идея по-скъпи от самостоятелните, но са по-евтини от гарсониерите. В центъра таван може да се наеме за 75-175 евро, а в районите около Студентския град - за 80-125 евро. Проблемът в центъра е, че може да са в кооперация без асансьор и да се наложи да катерите стълби по 3-4 пъти на ден.

Като се разровите в обявите, ще срещнете предложения за стаи на шокиращо ниски цени от 40-50 лв. Само че това не са месечни наеми, а дневни. Става въпрос за добре обзаведени стаи, които се отдават на хотелски начала за няколко нощувки.

Най-евтините едностайни апартаменти се предлагат за 110-140 евро. Но имат много кусури - или с местоположението, или са необзаведени, или плачат за ремонт. За тези пари се срещат и маломерни жилища (боксониери) с площ 30-35 квадрата.

Ж. к. “Младост” е сред най-търсените райони около Студентския град. Но ако ще ползвате метрото, гледайте само в първата и втората част на комплекса. Иначе ще се наложи доста да повървите до най-близката метроспирка.

Квартал “Витоша” също привлича погледите, защото има много ново строителство и е сравнително евтино. Но проблемът там е инфраструктурата (както и в “Манастирски ливади”). Често улиците са в окаяно състояние, неосветени, градският транспорт не е достатъчен. Районът, който се намира близо до Студентския град, е със сравнително добра инфраструктура. Проблемни са сградите в близост до Околовръстното шосе. Затова ако наемате във “Витоша”, направете една разходка по тъмно, за да не останете неприятно изненадани, съветват специалисти.

Квартира по сметка - хит в Благоевград

Мода сред студентките в Благоевград е обитаването на квартира под формата на съжителство. Меркантилни девойки зарибяват местни ергени и живеят с тях, докато приключи обучението им. Така пестят пари от наем, ток, вода и др.

Лошото е, че приказката свършва, когато младата дама се дипломира. Тя поема към родното си място или към София и оставя с пръст в уста местния благодетел. Има благоевградчани, които са били омайвани от студентки в продължение на 10-15 години и вече се числят към групата на позастарелите ергени.

“Всичко е бизнес” е най-честият отговор, който можеш да получиш от формалните семейства.

В Благоевград се обучават близо 15 000 студенти и наемането на квартири е сериозно перо в обеднялата икономика на областния център. Тези доходи подпомагат семейния бюджет най-вече на пенсионерите.

В същото време е масова практика те да не се декларират. Справка в териториалната агенция за приходите сочи, че едва около 2000 души са обявили постъпления от наеми. Декларираните приходи са предимно от дадени под наем помещения за кафенета, магазини и офиси. Голямата част от доходите, получавани от студентски квартири, са все още в сивия сектор.

Мизерните квартири в Благоевград се наемат срещу 100 лева месечно. Прилично обзаведени гарсониери са по 160-250 лева, а двустайните апартаменти - 200-350 лв. По-скъпите жилища се наемат от чуждестранни студенти. Българските се обединяват по двама-трима в гарсониера или двустаен апартамент. Най-търсени са кварталите близо до университета - кв. “Освобождение”, “Грамада”, широк център и централна градска част.

Хазяите обикновено се договарят с наемателите за двумесечна предплата, защото мнозина от тях вече са се парили. Недобросъвестни студенти натрупват сметки за вода, ток и телефон и скоропостижно се изпаряват. Затова собствениците, особено пенсионерите, се застраховат с предварително плащане.

Напоследък възрастните хазяи се изтарикатили, като негласно се договарят помежду си за цените на квартирите, споделят брокери.

Блокове в Търново стават общежития

Предприемачи във Велико Търново масово превръщат новите и празни жилищни кооперации в частни студентски общежития. Бизнесмените са принудени да прибягнат до нетрадиционния подход, притиснати от кризата и срива на имотния пазар.

В годините на бума болярският град се тресеше от жилищно строителство. Но стотици нови апартаменти останаха непродадени. За да не стоят празни жилищата, сега собствениците им ги обзавеждат и дават под наем.

“За обзаведен двустаен апартамент наемът достига 300-350 лева. Ако не е обзаведен, месечната тарифа е 200-250 лв.”, обясняват собственици на кооперации в старата столица.

Квартирите във Велико Търново се търсят най-вече от студенти, ученици и млади семейства. Пикът на наемането е през август и септември. “Има 1700 свободни легла в студентските общежития, а само редовните студенти са близо 10 000. Средно 5000 души на година търсят квартира”, обясни Тодор Тодоров от агенция “ЕРА”.

Въпреки силното търсене размерът на наемите се е понижил в последните години. “Допреди 2-3 години двустайни апартаменти се наемаха срещу 400-500 лева на месец. Сега се предпочитат жилища за около 300 лв., които се наемат от двама-трима души. Така тарифите излизат по 100-150 лв. на легло. Апартаменти с две спални се дават за 400 лв.”, допълва Тодоров.

200 лв. за двустаен в “Кючук Париж”

Наемите на жилища паднаха още преди началото на учебната година в Пловдив. Дори и в центъра на града, където е ректоратът на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. На улица “Капитан Райчо” може да се намери стая с две легла за 140 лева. Ако я наеме сам човек, цената е 100 лв. Хазяите чакат да бъдат изкарани класиранията във вузовете, за да намерят още на място квартиранти.

“Наложи се да правя ремонт, защото студентите са претенциозни. Хем искат да е евтино, хем обзаведено с нови мебели”, разказа 70-годишната Тонка Иванова. Тя дава тристайно жилище в кв. “Кършияка” с нови ел. уреди, пералня и климатик за 300 лева.

Двустаен апартамент в кв. “Кючук Париж”, откъдето се стига пеша до Пловдивския университет за двайсетина минути, се предлага за 280 лева. Ако е за студенти, собствениците са готови да намалят до 200 лева.

Средно цената на легло за студенти е паднала между 10 лв. и 20 лв. в сравнение с м. г., казват брокери. Възрастна жена дава за 500 лв. 4-стаен обзаведен апартамент до х-л “Тримонциум”. В ж. к. “Тракия”, който е по-отдалечен от центъра, но има добри транспортни връзки, обзаведена боксониера се предлага за 200 лева.

Студентите все повече предпочитат самостоятелни жилища, а не с хазяи. Ако все пак решат да бъдат в един апартамент с тях, младите настояват цената да се намали.

Край морето все повече плащат в левове

Комплекс “Васил Левски” е сред най-търсените от студентите във Варна. В него се намира Техническият университет, както и вторият корпус на Икономическия университет.

Стая в “Левски” излиза между 80 и 120 лв. в зависимост от условията. Едностайните апартаменти са между 200 и 250 лв. Те са сред най-търсените. Цените за двустайните са между 300 и 450 лв., като горната граница е за добре обзаведен апартамент, ново строителство. Преди три години двустаен в “Левски” излизаше между 400 и 600 лева.

Тристайните жилища са от 400 до 700 лв. в зависимост от обзавеждането.

Напоследък повечето договори се сключват в левове, а не в евро, коментират от “Явлена”-Варна. В това има логика, тъй като и собственици, и наематели използват основно българската валута в ежедневието си. Така всяка страна си спестява ходенето до чейндж бюрата за обмяна на валута.

И във Варна зачестява практиката да се събират по 5-6 души и да наемат тристаен апартамент. Студентските комуни обаче са предпоставка за повече шумни купони, оплакват се съседи.

Търсени райони са още центърът и широкият център. Там са главният корпус на Икономическия университет, Медицинският университет и Висшето военноморско училище. В широкия център наемите са сходни на тези в “Левски”. В топцентър двустаен апартамент е между 250 и 350 евро.

Чужденци търсят лукс жилища

Между 130 и 200 евро е месечният наем на двустайно жилище в бургаския квартал “Братя Миладинови”. Там се намира Бургаският свободен университет.

По-евтино излиза, ако сте приет в университета “Проф. д-р Асен Златаров”. Той е в покрайнините на града. Двустаен апартамент в близкия ж. к. “Славейков” се отдава за 100-175 евро.

Студентите в Тракийския университет в Стара Загораимат две възможности. Едната е да се настанят в общежитие. Другата е да излязат на свободния пазар на квартири. Стая в града на липите струва минимум 115 лв. на месец.

Студенти масово наемат двустайни апартаменти, живеят по четирима вътре и си делят наема, разказват брокери. Месечният наем на подобно жилище е между 140 и 270 лв. в зависимост от местоположението. Още по-изгодно е да се наемат тристайни и четиристайни апартаменти, защото там цената е 300-350 лв. на месец.

По-високи са цените в кварталите “Железник” и “Три чучура”, които са по-близо до университета. За двустаен искат от 180 до 260 лв. на месец. Най-евтино е в отдалечения кв. “Зора”, където се предлагат двустайни жилища за по 140-170 лв. на месец.

Чуждестранните студенти са готови да плащат повече, но искат луксозно обзаведени жилища, обясняват брокери.

Баби вардят край Русенския университет

Напористи баби лепят всекидневно обяви за квартири и вардят потенциални кандидати край Русенския университет. Месечният наем допълва пенсиите им с по 80-100 лв. Толкова излиза стая из близките жилищни блокове. Най-вече се търсят двойки студентки, на които се предлага свободен достъп до кухня.

Бъдещите висшисти, търсещи самостоятелна гарсониера, трябва да се бръкнат с по 150-200 лв. наем. Най-предпочитани са близките квартали “Възраждане”, “Локомотив” и “Здравец-север”. До 250-300 лв. стигат двустайните апартаменти, в които 4-ма студенти покриват солидарно наема.

В района на Плевенския медицински университетобзаведена стая с хазяи се намира за 80 лв. месечно. Самостоятелните боксониери и гарсониери тръгват от 150 лв. Жилище от стая, хол и кухня, излиза около 200 лева. Цената пада с 30-40 лв., ако няма обзавеждане.

В Шумен очакват бум на търсенето от тази седмица. Най-евтини са таванските стаи - по 60 лв. Гарсониери и боксониери тръгват от 100 лв., а ако са в центъра и обзаведени - от 150 лв.

В Габрово мнозинството предпочита студентските общежития. По-малко залагат на квартирите. Обзаведена стая се дава под наем за 60-80 лв. Добър вариант за двама студенти е гарсониера за 100-120 лв. на месец.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

ОБЕДНЯВАМЕ - БЪРЗО И СИГУРНО: Студентските комуни се завръщат | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди