изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:40 EEST
ПРАЗНИЦИ НА КЛАСИЧЕСКАТА КАМЕРНА МУЗИКА НА ОТКРИТА СЦЕНА    
КултураПървото издание на международния фестивал “Празници на камерната музика на открита сцена” ще се състои от 20 до 22 август на Лятна сцена в Борисовата градина в София с участие на музиканти от Унгария, Словакия, Русия и България. Публиката от всяка възраст има какво да избере от програмата, която включва две музикални приказки и три концерта с любими класически творби.


Това е проект, който предлага осмисляне на част от свободното време на столичани през ваканционните дни. Това сподели Росица Бояджиева – ръководител на проекта и зам.-председател на сдружение „Арт Студио ФТ”. В тридневните празници  ще се представи камерна класическа музика чрез иновативен подход – типичният за концертна зала жанр ще звучи на открита сцена, за да се даде равен достъп на различни социални и етнически групи до този вид култура. Проектът е одобрен, финансиран и подпомогнат от програма “Култура” на Столична община в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г. Иницииран е и се реализира от сдружение “Арт студио ФТ” в партньорство с НМА “Панчо Владигеров” и сдружение “Дивна арт”. 17.30 е началният час на спектаклите за деца. На 20 август малчуганите ще преживяват приключенията на Слончето и Мухата от едноименната приказка, а на следващия ден организаторите ги канят на разходка в “Музикален зоопарк”. Концертите започват в 18.30 в трите фестивални дни. Поредицата се открива с “Български напеви”, поднесени от вокална формация “Дивна” и единствения у нас дует между флейта и туба – Бояджиева-Темнисков. Форумът се радва на специалното внимание на композиторите Николай Кауфман и Петър Крумов, които създадоха пиеси, обединяващи двата състава на сцената. “Среща на поколенията” ще се осъществи на 21 август - в състава на поканения за втората вечер Студентски брас квинтет ще се включи Николай Темнисков – туба. “Европейски приятелства” е последното заглавие от афиша. На 22 август българският дует Бояджиева – Темнисков ще свири с унгарския цигулар и композитор Гергей Дьорфи и със словашкия кларинетист Матей Козуб. Във втората част на концерта към тях ще се присъедини певицата от Санкт Петербург Анастасия Шукина. Освен любимите и познати Телеман, Моцарт, Верди, Росини в програмата са включени и премиерни за България произведения от Гергей Дьорфи.
 


Сходни връзки

ПРАЗНИЦИ НА КЛАСИЧЕСКАТА КАМЕРНА МУЗИКА НА ОТКРИТА СЦЕНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди