изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:43 EEST
С ВОДОСВЕТ И ДОБРУДЖАНСКИ ТАНЦИ ОТКРИХА ФЕСТИВАЛ НА МЕДА    
Земеделие

С проявата пчеларите от страната целят да популяризират меда и другите пчелни продукти

 

С тържествен водосвет, отслужен от архиерейския наместник отец Иван Дойчев, днес в центъра на Добрич пред хотел "Добруджа" бе открит Първият фестивал на пчелните продукти. Проявата е организирана от Съюза на българските пчелари със съдействието на община град Добрич и протича под патронажа на областния управител Желязко Желязков.



На откриването присъстваха кметът Детелина Николова и областният управител Желязко Желязков, а децата от фолклорната студия "Добруджа" с ръководител Стоян Господинов поздравиха всички със своите изпълнения.

При откриването председателят на УС на съюза Михаил Михайлов заяви, че пчеларите настояват да бъдат признати като подотрасъл и да получават субсидии както стопаните, отглеждащи животни за месо или мляко. "Ежегодно държавата получава 2-3 млрд. лв. от нашата работа и тази на пчелните ни семейства, които опрашват растенията, а ние не получаваме нищо. Вярно е, че може да участваме по някои мерки в програмите за европейско финансиране, но те са предимно инвестиционни, където ние трябва да вложим голям капитал, а едва след това ни се връщат 80 на сто от тях" - каза Михайлов. Изложителите бяха приветствани от кметът Д. Николова и областният управител Ж. Желязков, като губернаторът отбеляза, че за 2010 г. производството на мед в страната е нараснало с 11.2 на сто спрямо 2009 г., а износът е бил увеличен с 39.6 на сто.

Фестивалът продължава до 18 август, жители и гости на града могат да опитат от мед както и другите пчелни продукти, предлагани директно от производителите на импровизирани щандове. Освен че произвеждат, пчеларите дават и изключително ценни съвети за различните продукти. На своя щанд старозагорецът Пламен Пеев предлага освен мед, и други пчелни продукти - пчелен клей, прашец и други. Капков разтвор на пчелен клей в опаковка от 20 мл за 4 лв., действа като имуномодулатор, казва прoизводителят. "Това е природен антибиотик. Ежедневно профилактично се приемат толкова капки, на колкото години е човек, но не повече от 30 капки" - казва Пеев. Като изключителен имуномодулатор препоръчва и пчелен прашец, който се приемал сутрин с мед и кисело мляко - за възрастни по една супена лъжица, а за деца - по една чаена лъжица. "Пчелният прашец е богат на много витамини и аминокиселини, които са незаменими за организма на човек". Сред щандовете е и един на софийска фирма, която предлага козметика от пчелни продукти - кремове за различен тип кожа, та дори и плажно масло с пчелни продукти в него.

В рамките на откриването на феста бе определена и неговата царица - добричлийката Недялка Михова, която има 100 пчелни семейства. Тя получи короната от кмета Детелина Николова. НДТ

 


Сходни връзки

С ВОДОСВЕТ И ДОБРУДЖАНСКИ ТАНЦИ ОТКРИХА ФЕСТИВАЛ НА МЕДА | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
С ВОДОСВЕТ И ДОБРУДЖАНСКИ ТАНЦИ ОТКРИХА ФЕСТИВАЛ НА МЕДА
Автор: Anonymous да 2011-08-16 @ 21:43 EEST
За да събере килограм мед ,пчелата трябва да кацне на 2 млн.цветя.На света няма технология,която може да го приготви.
С ВОДОСВЕТ И ДОБРУДЖАНСКИ ТАНЦИ ОТКРИХА ФЕСТИВАЛ НА МЕДА
Автор: Anonymous да 2011-08-17 @ 00:05 EEST

Пчеларските стопанства по света печелят основно от опрашване на масивите. Медът е допълнителна продукция.

Специалните производства на отводки, прашец, пчелна отрова и пчелно млечице се правят в специализирани пчелини.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди