изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:05 EET
10 г. затвор заплашват Кристин Лагард    
По света Френското правосъдие започна официално разследване срещу директора на Международния валутен фонд Кристин Лагард по подозрения за отклоняване на държавни средства и измама. Разследването се води от комисия от трима съдии от френския Републикански съд, който се занимава с делата на френски министри. Той засяга решение на Лагард от времето, когато е била министър на икономиката и финансите, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

През 2007 г. Лагард решава да повери на арбитражен съд дългогодишен съдебен спор за продажбата и препродажбата на компанията Адидас, някогашна собственост на бизнесмена и приятел на президента Никола Саркози - Бернар Тапи. Той започна дългия съдебен спор първо с държавната банка Креди Лионе в средата на 90-те години, защото се смяташе за финансово ощетен при продажбата и препродажбата на "Адидас" на финансов консорциум, в който участваше "Креди Лионе".

С течение на времето спорът се разгоря между Тапи и френската държава, защото "Креди Лионе" почти фалира през 90-те години, но беше спасена от френската държава и сега нейните пасиви се управляват от държавна структура, припомнят вестниците. След решението на Лагард да отнесе случая до арбитражен съд, през 2008 г. той постанови на Тапи да бъде платено обезщетение от 285 милиона евро, което заедно с лихвите правеше 400 милиона евро. Това породи полемика във Франция и тогава и Лагард увери, че след плащане на данъци и на суми на кредиторите Тапи ще получи едва 20-50 милиона евро.

После обаче френският в. "Канар аншене" разкри, че Тапи е взел поне 210 милиона евро държавни пари. Полемиката се зароди отново и накрая през май тази година френската прокуратура поиска от Републиканския съд да започне разследване срещу Лагард.

На 4 август Републиканският съд постанови, че ще уважи искането за започване на разследване, чието начало беше обявено днес. Разследването се очертава да бъде продължително и дори ако Лагард бъде дадена под съд, процесът ще започне най-вероятно след няколко години. Ако тя бъде призната за виновна, може да получи до 10 години затвор и глоба от 150 000 евро.
Самата Лагард, която преди месец и половина наследи на поста скандалния си предшественик Доминик Строс-Кан, твърди, че не е извършила нищо нередно.

От създаването си през 1993 г. Републиканският съд е разгледал над 1000 жалби срещу френски министри, но е осъдил само 6.

http://dnes.dir.bg

Кристин Лагард заплашена от разследване

Бивш френски премиер поема отбраната на Франция

 


Сходни връзки

10 г. затвор заплашват Кристин Лагард | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди