изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 10:56 EEST
Джеймс Пардю: България е като театър, политиците ви са бабаити    
НовиниОрганизираната престъпност и корупцията са огромен ваш проблем и както през 2002 г., така и сега - през 2011 г. нито един висш мафиот не е арестуван, нито осъден и наказан. Също и нито един висш корумпиран държавен служител. Това става ясно от думите на бившия посланик на САЩ в България (2002-2005 г.) Джеймс Пардю, казани в интервю пред "Труд".

"Ето ни в 2011 г. и днес мога да ви кажа - все още нито една голяма фигура от престъпния свят и нито един корумпиран държавник не е осъден и наказан. Това е много тъжна равносметка. Организираната престъпност и корупцията продължават да душат България, пречат на развитието й", коментира експосланикът.

По думите му, нещата днес изглеждат малко по-добре, отколкото преди няколко години.
"И хората в правителството ви са безспорно компетентни. Но принципно погледнато няма никаква промяна в ситуацията."

"На мен България ми прилича на голям политически театър. Лидерите ви вдигат много шум, правят се на бабаити* по някакъв проблем, но реално не правят нищо. В един момент се обявяват за победители и минават на друга тема. Това е театър. Не е истинско", анализира Пардю.
Той дава "най-скорошния" пример със случката с “Лукойл” - "политическа драматизация на най-високо ниво.
"Много шум и много пушилка, но в края на краищата нищо не се случва. Комбинацията от неуспехите в битката с организираната престъпност и корупцията и налагането на този стил на политическо поведение - някои хора само се преструват, че правят нещо, вредят много на страната ви".

"Не знам, така и не можах да разбера как в един момент всичко се върна в изходна позиция. Не мога да определя дали някой просто искаше да покаже, че е много твърд, или причината е от икономическо естество", коментира Пардю досегашния развой на събитията.

"От друга страна, мисля си, че в България още не е направено нищо конкретно за намаляване на зависимостта от само един доставчик на енергийни ресурси. А това дава прекалено много влияние на този доставчик", добавя той.

На въпрос за грамите, пуснати в Уикилийкс, в които Джеймс Пардю говори за организираната престъпност и политиците по негово време у нас, той отказа коментар, тъй като документите все още били секретни.

* sound tough - звучат грубо, но и бандитски, на американски жаргон - б."Труд".

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Джеймс Пардю: България е като театър, политиците ви са бабаити | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди