изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:29 EET
МИНИСТЕРСТВО С ГОРЕЩ ТЕЛЕФОН ЗА ГРАЖДАНИ    
НовиниОт края на юли министерството на регионалното развитие и благоустройството пусна Горещ телефон, на който граждани могат да получават от експертите информация и да задават въпроси за кандидатстване по схема "Подкрепа за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради". Това се съобщава на сайта на министерството, където е обявен и телефонът - 02 9405 417, на който отговаря главен експерт Елена Антова и 02 9405 415 - държавен експерт Снежана Алексиева.

Както НДТ писа, през втората поливана на миналия месец бе обявен старт на схемата "Подкрепа за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради", която се реализира с подкрепата на ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие. Проектът ще се изпълнява на територията на цялата страна, в рамките на 36 градски центрове, сред които е и Добрич. Освен безвъзмездните 50 % за саниране, от бюджета на Програмата ще се покриват 100 % от разходите за енергийно обследване на сградите, което на практика означава, че ще бъдат предоставени 60-65 % от средствата за саниране на една многофамилна жилищна сграда.
От общия бюджет на схемата за саниране 50 млн. лева ще са безвъзмездна помощ на бенефициентите. С останалите 13 млн. лева ще бъде обявена процедура за подбор на една или няколко банки, които да предоставят нисколихвени кредити на собствениците на многофамилни жилищни сгради, които нямат собствен ресурс да допълнят 50-процентното съфинансиране от тяхна страна или ще дават гаранции за кредити пред друга банка. До края на годината ще бъде готова методологията и начинът, по който ще се предоставя безвъзмездната помощ за саниране.
За саниране могат да участват не само цели блокове, а и отделни входове, но всеки собственик трябва да внесе аванс от 500 лв. с подаването на документите като гаранция, че няма да се откаже безпричинно от проекта. По данни на министерството в страната от саниране се нуждаят около 18 700 многофамилни сгради, в които живеят 2,7 млн.българи или общо около 720 000 апартамента. Всички, които проявяват интерес, могат да се обръщат за информация и към общината в Добрич.
 


Сходни връзки

МИНИСТЕРСТВО С ГОРЕЩ ТЕЛЕФОН ЗА ГРАЖДАНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди