изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:06 EEST
ЙОВЧО КАРАМФИЛОВ ПРЕДЛАГА ИВАН ЖЕЧЕВ ЗА ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН    
КултураИзвестният добрички общественик предлага със званието „Почетен гражданин на Добрич” за 2011 година да бъде удостоен Иван Жечев. Писмото му е изпратено до Комисията по предложенията за званието „Почетен гражданин на Добрич” при общината. Ето и основанията:


1.    Иван Жечев е един от стълбовете на Професионалния ансамбъл „Добруджа”, където е щатен танцьор от 1963 г. до 1974 г. Утвърждава се като задълбочен познавач на добруджанския танцов фолклор, изгражда и ръководи детски танцови състави в с. Тянево и в някои училища в Добрич, с което възпитава в младите поколения любов към народните традиции.
2.    Активен читалищен деятел през десетилетията. Дългогодишен председател на читалището в с. Тянево, Добричко. Събира стотици архивни материали /снимки, ръкописи, спомени и др./, свързани с историческото минало на добруджанските села.
3.    Задълбочен изследовател на родовата памет в нашия край. С негови документални материали в Художествената галерия в Добрич бяха открити две негови самостоятелни изложби през 2006 и 2007 г., под наслов „Памет за нашите предци” и „Ваятели на добруджанския народен танц”.
4.    Организатор е на десетки родови срещи, както в с. Тянево, така и в други села и градове на област Добрич. Тези срещи стават възможни след упорита, многогодишна и безкористна изследователска работа.
5.    Автор е на интересния сборник „Моите житейски пътища”, излязал през 2009 г., в който е споделен богатият опит на г-н Жечев, като изтъкнат краевед, както ин а десетки публикации в печатните медии и излъчвания по електронните местни и централни медии.
6.    На 20 август 2008 г. в бащината му къща в с. Тянево е открита първата частна музейна сбирка в Добруджа, озаглавена „Под бащината стряха”. Нейната експозиция е постоянна и непрекъснато се усъвършенства и обогатява. Вече е посетена от стотици любители на добруджанското минало, бит и фолклор, както от българи, така и от чуждестранни гости, много от които от побратимените с Добрич чуждестранни градове. Този истински самороден музей изцяло се поддържа от г-н Иван Жечев и входът му е безплатен.
7.    Народополезната патриотична дейност на Иван Жечев е високо оценена от специалистите в България. Ласкави слова за него са вписали в печатни отзиви проф. Марин Ковачев – предс. на Съюза на краеведите в България, д-р Венцислав Димов от Института за изкуствознание при БАН, д-р Лозанка Пейчева от Института за фолклор при БАН, почетните граждани на Добрич Петър Крумов и Атанас Пеев, както и десетки обикновени граждани от нашия край и цяла България.
8.    През 2008 г. е удостоен със званието „Заслужил краевед”, отличен е с много грамоти, дипломи, почетни знаци и др.
Господин Иван Жечев е кореняк добруджанец, роден е на 01.01.1939 г. в с. Ръмник, Северна Добруджа. Със семейството си изживява цялата трагедия на севернодобруджанци, принудени да напуснат родните си места по силата на Крайовската спогодба през 1940 г. Завършил е в Добрич Средното професионално-техническо училище по автотранспорт. Семеен е, с деца и внуци. Жител е на Добрич.
За патриотичната, народополезна и напълно безкористна дейност на г-н Иван Жечев Костадинов смятам, че той напълно отговаря на критериите в Правилника за почетните граждани на Добрич! Той ще продължи да бъде активен краевед и докъдето му стигнат жизнените сили, затова едно такова високо звание ще го стимулира и насърчи още повече.

Йовчо Карамфилов, почетен гражданин на Добрич


 


Сходни връзки

ЙОВЧО КАРАМФИЛОВ ПРЕДЛАГА ИВАН ЖЕЧЕВ ЗА ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ЙОВЧО КАРАМФИЛОВ ПРЕДЛАГА ИВАН ЖЕЧЕВ ЗА ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН
Автор: Anonymous да 2012-08-29 @ 20:44 EEST

dali shte razberem nqkoga,kolko chengeta donosnici dnes sa pochetni grazhdani i koga vsichki grazhdani na Dobrich shte stanat pochetni grazhdani


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди