изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:37 EET
Борисов: Доган срина две партии, Първанов има фатални премълчавания    
Интервюта

В ЕС има критерии. Всяка една държава, която изпълни критериите за Европейския съюз, бива присъединявана или й бива даден някакъв статут. В момента и сега Турция има и договорености с ЕС и вземането на такова решение за присъединяването на Турция ще бъде много голям европейски дебат. Това казва премиерът Бойко Борисов в интервю за БГНЕС.



БГНЕС: Отново се заговори за подялба на Косово и промяна на границите на Балканите. Каква е позицията на България, която призна Косово сред първите страни?

БОЙКО БОРИСОВ: Сърбия направи много стъпки в последните месеци и то в правилна посока, които бяха високо оценени в Европа и в Америка. Залавянето на военни престъпници и предаването им на Трибунала в Хага беше оценено като изключителен успех по пътя към Европа, към членството в НАТО на Сърбия. И това се дължи на един изключително силен проевропейски президент, какъвто е Борис Тадич. Разбира се, на Балканите и в Косово сигурно много десетилетия ще минат, много години, докато се забрави войната, докато се забравят жертвите, докато отшуми етническата омраза. Ролята на България е да помага и на Сърбия и на Косово по пътя им към Евроатлантическата интеграция. Само в перспектива, в бъдеще, това е членство, което ще донесе траен мир, просперитет на тези държава. Вчера земеделският ни министър беше в Косово, защото непрекъснато има или ембарго, или проблеми за по-дългосрочни договори. А пък със Сърбия работим прекрасно по инфраструктурните проекти, които правим там. Така, че ние се пазим от наливане на масло в огъня, а точно обратното – опитваме се чрез икономически и финансови проекти, знаете, че даже българска фирма строи с европейски пари Съдебната палата в Косово, с приятелството, което имаме с Борис Тадич, да помагаме и да балансираме тези отношения. Защото все пак Косово е на 400 км от София.

БГНЕС: Западните Балкани се стремят към Евроатлантическа интеграция . България подкрепя ли стремежа за членство в ЕС на Македония, Черна гора, Албания, Косово и Сърбия?

БОЙКО БОРИСОВ: Като видим Западния свят, като видим как през десетилетията се е развивал ЕС и отношенията между европейските държави, само преди 60 години са се избивали Франция и Германия преди, Италия с Испания, при Първата и Втора Световна война и са видели, че освен разруха, смърт и бедност нищо добро не е видяла Европа. И оттогава виждате какъв е стилът на работа в ЕС. Ако има тема, на която не може да се договорят, отлагат със седмица, отлагат с месец, отлагат с година, ако трябва, през това време дипломатите и експертите работят, за да се стигне до взаимноизгодно решение. Така че и на Балканите имаме България и Румъния, които са достойни за подражание. Надявам се Гърция да реши своят проблем, защото финансовата криза в Гърция тегли Балканите надолу.

Имаме прекрасно развиваща се Хърватия, имаме много добре и бързо развиваща се Черна гора. Надяваме се и Македония да погледне бъдещето си по друг начин. Да, историята е много важно нещо, но когато хората градят инфраструктура, когато се търси икономически растеж, да търсиш всеки повод да се връщаш в историята и да спориш за нея, надали е най-доброто, но това си е, разбира се, политика и работа на тяхното правителство. Ние винаги сме приемали Македония като най-близка, най-приятелска и искаме нейното добруване. А пък вече на македонските политици е работа как да го направят. В Босна и Херцеговина е по-тежък проблемът. Надявам се бързо да го решат. Сърбия, подчертавам, направи доста стъпки в тази насока, положителни крачки, много отчетливи, много видими, особено с Ратко Младич (ареста и екстрадирането му в Хага – бел.ред.) заслужиха аплодисментите на цял свят.

БГНЕС: Какво е отношението на България към стремежа на Турция да се присъедини към ЕС? Както е известно, Турция вече е сред водещите икономики в света.

БОЙКО БОРИСОВ: Много пъти сме говорили на тема Турция. В момента Турция има един много силен лидер, с много ясна програма, много ясна цел. Това е премиерът Ердоган. Има много мощна икономика, много добре структуриран бизнес, много добро производство. Геостратегическо положение, което им дава възможност и не само Босфора, а да играят водеща роля в момента в целия Арабски свят. Това, което се случи в Египет, в Сирия, това, което се случва в Либия, в Тунис, тази нестабилност, войни, неподчинение, граждански войни, бих ги нарекъл, в Сирия специално, здравото ръководство в Турция заема своето място като хегемон в района.

В Европейския съюз има критерии. Всяка една държава, която изпълни критериите за Европейския съюз, бива присъединявана или й бива даден някакъв статут. В момента и сега Турция има и договорености с ЕС и вземането на такова решение за присъединяването на Турция ще бъде много голям европейски дебат. Ние към момента се придържаме към тезата да бъдат спазени всички критерии, защото ако на България преди й бяха казали: нямате шанс, защото сте били комунисти, били сте еди какви си, нямате шанс. Това правилно ли е? Погледнато от тази гледна точка и ние не можем да издадем такава присъда, да кажем: вижте, поради някаква причина ние изобщо не искаме да разговаряме с вас. Напротив, казваме има критерии, ако те изпълнят критериите, добре дошли. Но това означава много, много дълъг път, в много посоки. В същото време пък те са наши съседи, те са на нашата граница с Азия и всички инфраструктурни проекти наши, мога да ги нарека са общи.

Ние в момента строим жп линии за влакове, които се движат със 160 км за товари. Сърбите правят от другата страна на границата, електрифицират железопътната си линия. А Ердоган прави в Турция жп тунел под Босфора. С една дума, ако образно си припомним оста Пекин - Лондон за товари и стоки, жп линии, виждате колко е важно това, ние да сме част от този регион, защото това са пари. Второ, строежът на магистрала "Марица", в момента и турците започват откъм Капъкуле да си довършат тяхната, дава възможност целият ТИР-поток, на огромни товари и стоки, близо 600 евро е таксата за един ТИР, който минава през България. В момента те минават през Гърция, през Италия, обикалят България поради простата причината, че няма магистрали. Всеки ТИР е пари в хазната. И всеки автомобил, допълнителни дейности към него, те зареждат гориво, спират на хотели, на ресторанти и към тях се развиват бензиностанции, сервизи и хиляди неща, които обслужват подобен трафик. В много напреднала фаза сме за Ро-Ро терминал на Бургас, за да могат направо да идват на Бургас с кораби техните ТИР-ове и оттам по "Тракия", други по "Марица" за Западна Европа. С магистрала "Струма" пък ще вържем и топлото пристанище Солун и в едната посока към Азия и за другата към Дунав мост 1 и за Дунав мост 2 към Европа. Така, че Турция ни е интересна, защото ние сме вратата към Европа, тя пък е от другата страна вратата към Азия. Ние си имаме и уважението, и респекта, и имаме много съвременно приятелство между политици с техния премиер. През септември ще дойде той за няколко часа. Това са много интересни среща, защото те са неформални. Правим един прочит на политиката в Европа, в Америка, в Арабския свят. Чуваш и разбираш неща от първа ръка. Мисля, че това е едно от предимствата на нашата партия и на правителството за добросъседство, активен диалог и в същото време от всяко едно подобно действие да се докарва бизнес за държавата и компаниите.

БГНЕС: Подкрепяте ли предложението на Саркози и Меркел за спиране на евросредствата за страните от Еврозоната, които имат дефицит?

БОЙКО БОРИСОВ: Винаги в Европейския съвет съм отстоявал позицията, че трябва да се направят стимули за държавите, които се справят добре и са дисциплинирани. Защото се говори какви санкции, дали мониторингов доклад, дали фондове ще се вземат, дали ще се спрат, само за санкции, а няма поощрение. Като всеки педагог, защото аз съм доктор на педагогическите науки, знам, че наказанието и поощрението са двата инструмента, с които се работи. За радост ние този път много рано разбрахме, че дисциплината, колкото и да не ни се харесва, защото ние малко като нация обичаме да има дисциплина, но тя да важи за другите, не за нас и при движението по пътищата много ясно се вижда това. Има приет критерий 3 % дефицит. Той е сметнат сигурно от най-добрите финансисти, когато се определяли този критерий.

Просто, ако държавите в ЕС спазват този 3 % дефицит - няма проблем нито за еврото, нито за финансовата стабилност. Политиците в желанието да се харесват все повече и повече с годините са правили доста неща, които не са могли да изпълнят или икономиките на техните държави не са могли да поемат. Да, безспорно, кой не иска пенсионерите му да взимат големи пенсии? Кой не иска работниците да взимат големи заплати? Кой политик е такъв ? Никой. В края на краищата това е функция на работата на държавата и колко пари има в нея. Щом в живота започнеш да харчиш повече, отколкото изкарваш, не те чака нищо друго, освен фалит или един ден да дойде кредиторът и да ти прибера къщата, колата или каквото имаш. Така е и в ЕС. Държавите имат 3 %, 4, %, 5, %, 6%, 7%, 8% дефицит, това всъщност са били придобивки за хората, но те не са ги заслужавали в тези държави и в един момент сега те трябва да платят сметката. За това ние с министър Симеон Дянков предложихме Пакта за финансова стабилност.

Вижте какво се чуваше от нашите политици през годината. Като се започне от президента Първанов : "Вдигнете дефицита". Помните, на една кръгла маса в НДК, и аз бях там. Професор Димитър Иванов : "Двойно да се увеличат приходите". Преди избори можеш да кажеш подобна глупост. Унгария го игра вече. Мисля, че премиер Дюрчани беше. Той вдигна пенсиите и заплатите двойно, влезе МВФ веднага, 26 милиарда, ако не ме лъже паметта, заем и сега следващите поколения ще платят за това, че той е останал една година повече на власт. За това аплодирам решението, което са взели за 3% дефицит. Но освен да има страха, че ще ти спрат фондовете, което върши работа във вътрешно-политически план на държавите, защото всяка опозиция, казва : " Ако дойдем ние на власт. Ще вдигнем еди-какво-си". Как ще ги вдигнеш като нямаш пари? От къде ще ги вземеш? И народите се подвеждат, защото като му обещаеш и си казва : Да, ако дойде този на власт ще вдигне пенсиите на 500, 600 лева. Ама тези пари трябва да дойдат от някъде. Затова, ако остане време ще кажа от къде искаме ние да дойдат парите, за да може това да се случи. В случая ние държим да се променят Конституциите на държавите и никое правителство да не си позволява дефицит над 3%. Ние вече сме толкова обвързани в ЕС. Ето, от проблемите на Гърция се разтресе Европа. Трябва да има и стимул. Ние, които сме на 3%, да кажат : Дайте компенсаторни механизми - още един милиард, ако свалите на 2 % още два милиарда и тогава всички ще се стараят да бъдат още по-дисциплинирани и да имат по-добри ходове.

БГНЕС: Смятате ли, че ще може да се приеме този Пакт на стабилност?

БОЙКО БОРИСОВ: Истински се надявам и неслучайно министър Дянков обиколи всички политически партии. СДС това го има в своята програма, РЗС.. Г-н Янев излезе публично потвърди, че ще го подкрепи. Надявам се, че и Атака, пък надявам се и г-н Костов да размисли, защото това е изключително дясна, дисциплинираща и стабилизираща мярка.

БГНЕС: Кога ще дадем окончателния отговор за АЕЦ "Белене" ?

БОЙКО БОРИСОВ: Вечна е темата. Никога тя не е била конструирана така, както трябва да се конструира един проект. Винаги е била конструирана по линия на емоциите. Неслучайно има три първи копки. Неслучайно е градена, купувано е оборудването за нея, дадени са пари на българите, след това е разрушавана, правен е конкурс за нещо, което след това е разрушавано. 2006 година гръмко бяха обявени тези договори. Всъщност те са подписали договор, в който основното изречение е, че си дават една година да направят договор. Естествено, след като е изтекла тази една година, не са го направили и сме се озовали в днешната ситуация, но това не им е попречило стотици милиони през това време да бъдат похарчени. Затова ние наехме консултанта HSBC, който да направи финансов, икономически анализ, който да каже дали е рентабилно. Ако сега решаваме да правим магазинче с вас, ще преценим, ако го направим ето тук на "Дондуков" дали ще минават хора, ще купуват ли, какво ще върви в него- дали текстил, дали плод и зеленчук, дали видеокасети. Това е икономическият анализ. Това трябва да ни отговори ще има ли необходимост от този електричен ток и вътре в страната и за износ. Ако има – как ще бъде изнасян, на кои пазари, какво се планира на тези пазари за следващите 10, 20, 30 години. През декември месец влизат новите критерии за сигурност на ЕК. Тя трябва 100 % да отговори на новите критерии на ЕК. Представете си, че аз бях подписал договора пред това, като казвам аз имам предвид министърът. Това е достатъчно важен проект за България, че никой да не може да се скрива зад някое физическо лице, което го е подписало. Ако го бяхме подписали и бяха влезли новите критерии, а тази централа не отговаря на новите критерии, а ние вече сме взели още пари и харчим още пари. С две думи да ви отговоря. На практика реален договор не са подписали с важните условия - ескалация, цена, на практика колко ще излезе и много други такива детайли, които са много важни. Второ, има ли нужда…Трето, може да е първо – за сигурността на тази централа и отговаря ли на критериите на ЕК. Когато всичко това бъде структурирано и ако е положително, аз съм убеден, че веднага ще дойдат инвеститори. Те сега всичко това не го знаят, както не го знам и аз, а и нямам и литература, която да прочета, сиреч, договор, на който да стъпя и който да изпълнявам.

БГНЕС: Как го виждате във времето ? До кога може да стане ясно ?

БОЙКО БОРИСОВ: Декември месец излизат критериите на ЕК. Щом излязат критериите, ние подлагаме на стрес тест и проектът да се провери. Образно казано, поне част от критериите вече знам какви ще бъдат. Трябва да може да понесе удар от 40-тонен самолет, трябва да може при спиране, дали с вода или каквото и да е катаклизъм, сам да се охлажда реакторът, с много подсигуряване на всички тези системи. И едва тогава ще вземем решение.

БГНЕС: Наближават избори. Какво бихте приели за успех и за неуспех на тях ?

БОЙКО БОРИСОВ: Ако сме първа политическа сила това е достатъчен успех. Две години в условията, съгласете се, че нямаше нещо лошо, което да не се случи през тези години в света. От финансовата криза, за която експертите казват, че е най-тежката, икономическа, срив дори в икономиката на Щатите, виждате президента Обама какви мерки всеки ден и каква война води и какви дебати се водят в САЩ, ядрена катастрофа в Япония. Най-силните икономики в света се тресат – САЩ, Япония. Държави от типа на Германия, Япония, Италия решават да нямат ядрена енергетика след 2022 година. Войни в целия Арабски свят. Просто цели държави се разпаднаха. Граждански войни, глад, ако щете, смърт, цунами, какво ли не. Нашите съседи – гърците, които винаги сме ги давали за пример, буквално всеки ден, се бият с полицията по улиците и то години наред. И им се разпада нещо, което години, години наред, са градили там. Фалират, излизат без работа. Огромен катаклизъм, бих го сравнил с България през 90-та година. В тези условия, ние, мисля, че сиреч не е да управляваш една държава по една така да е равно, плавно, всичко да е наред. По-тежки условия, на никой не са му се случили в България. И мисля, че няма анализатор, който да го отрече. Ако ние сме първа политическа сила, това ще ми дава основание да считам, че с право трябва да си завършим мандата. Затова смятам, че това трябва да ни е първата цел. Разбира се, успех в големите градове, успех на президентските избори. И аз истински съжалявам, че точно сега идват и президентските избори, защото това доста политизира и местната власт. Просто те са скачени двата избора и щеш, не щеш – се политизираш. Нали виждате, там, където някоя от партиите работи добре и харесва някой от старите кметове и всяка подкрепа, се приема едва ли не като тежко политическо решение за коалиция на най-високо ниво.

Местните избори имат своята специфика, защото в края на краищата, местните парламенти след това трябва да правят мнозинства. Много рядко една партия, както аз спечелих в София 33-ма общински съветници и можеше да вземем решения само с ГЕРБ. Много рядко това може да се случи в общински парламент в страната. Това означава, че винаги, когато атакуваш или, когато влизаш в тия тежки дебати и конфликти на изборите, поне разумните хора трябва да мислят, че утре с тези хора трябва да седнат все пак на една маса и да мислят как да управляват заедно. Затова ние ще бъдем много позитивни, както винаги. Ние никога не сме участвали в компроматни войни, никога не сме залагали на билбордове и на такива щуротии – да дискредитираме своя противник, както го прави БСП, както го прави и РЗС, както го правят много от другите. Ще си имаме своята програма и ще действаме по нея. Следва третата част от интервюто с премиера на България Бойко Борисов по вътрешно политически въпроси.

БГНЕС: Как вие оценявате тези два мандата на президента Първанов?

БОЙКО БОРИСОВ:: Вижте, никога не може, за който и да било да се каже еднозначно – дали е само добро, или само лошо. Както и ние, разбира се, като управляващи, допускаме грешки. Опитваме се да ги коригираме. В края на краищата много малко хора са така обучени и подготвени, че да паснат идеално за даденото място, което е. И аз тук съм благодарен на съдбата, че съм бил и в частния бизнес, бил съм близо 5 години главен секретар (на МВР), след това 4 години кмет на най-голямата община, на столицата, сега две години – премиер. Ако се върнете назад и погледнете трудовия стаж на моите предшественици, ще видите, че всъщност на този най-важен пост в държавата много рядко идват подготвени хора с някакъв дори и жизнен опит. Някой път жизненият опит компенсира, примерно, както беше при Царя. Така, че за президента Първанов, мога да кажа, че в някои от политиките си, се справи добре и съумяваше да балансира. Разбира се, и много от нещата, които си премълчаваше, се оказваха фатални за държавата – Тройната коалиция, той продължава да я има за свой успех. Аз считам, че след влизането на България в ЕС, трябваше тя да бъде развалена и да се отиде на избори. Досиетата, посланиците сега – много неща, които би могъл да не ги направи.

БГНЕС: Какво липсва според Вас, в политическия дебат сега и кого смятате за достоен политически опонент?

БОЙКО Борисов: Ами ние сме първата партия, която вече сме издигнали своя кандидат за президент за следващите президентски избори.

БГНЕС: Вие?

БОЙКО БОРИСОВ: Ние – ГЕРБ. И аз се удивлявам, защо продължават да ни питат за толкова тесногръдо и кратко нещо - кого ГЕРБ ще предложи за президент, когато след един месец са президентските избори. Ние гледаме с такъв мащаб. Нека другите партии си обявяват кандидатите за президент и за не тези, за следващите президентски избори. Аз съм казал на 4 септември ще кажем нашия кандидат, защото искаме първо да имаме офис. Ние още нямаме офис. Искам да го направим в централата на партията. Така, както е редно. И до тогава, ще ни свърши ремонтът, казвам ви, защо ще обявим на 4-ти септември.

БГНЕС: Затова ли обявихте на 4 септември?

БОЙКО БОРИСОВ: Разбира се. Да. Искам да го направим, не в БТА, или някъде другаде, а да си го направим в партията. А ремонтът ще свърши около 30-ти август, някъде, и искам 4-ти се пада неделя, да е в такъв ден да сме свободни. Много бих искал да знам кандидатите на другите. Защо не ги питате, кой ще се кандидатира за следващите избори. Мене ме питат две години предварително - "Ще се кандидатирате ли за президент" и преди като бях кмет, от две години преди това започнаха, и сега. Искам да знам кои са кандидатите на партии за следващите президентски избори. Ние сме първата партия, която ясно и точно е определила, че за следващите президентски избори съм кандидат аз. Ето. А другите нямат кандидати. Не било честно към избирателите, че ние сме казали 4 септември. Ами аз казвам, честно ли е към избирателите да не казваш кой ще е следващият президент, който ние сме посочили. Нали виждате как можеш да манипулираш с приказки дебата, в посока, която ти е изгодна.

БГНЕС: Преди години твърдяхте, че Доган е велик политик. Днес смятате ли същото?

БОЙКО БОРИСОВ: Това мое изказване дойде, когато бях в Прищина, Призрен, ако не ме лъже паметта, но да приемем, върнах се от Косово. Там посетих 3-4 града. Имахме парад с нашия полицейски контингент, бях с военния контингент. Тогава се видяхме с инженерния ни батальон и бях на мястото, където работи инженерният ни батальон, където буквално цели села – срутени до основи, гробове, църкви и манастири – целите отстрани опушени от снаряди, от бомби. Сръбските анклави бяха след войната оградени с бодлива тел. Един път или два пъти в седмицата конвой с храни. И най-емоционално тогава, като дойдох си казах: по-добре така, отколкото гражданска война, по-добре религиозна или етническа партия. Освен това за времето си, не забравяйте, че и СДС бяха в коалиция с ДПС. И за времето си ДПС изигра своята положителна роля. Доган съвсем не беше такъв човек. ДПС, когато влезе в тези два мандата във властта стана проводник на цялата корупция в държавата, защото те никога не носят отговорност, техният електорат си е сигурен и големи партии буквално изчезнаха заради тях. Защо падна НДСВ от власт? Падна заради ДПС, заради прегръдката им с ДПС. Защо БСП се срина? Защото Доган си правеше, каквото си иска, а всичко отиваше на гърба на Станишев. Всъщност Станишев не можеше да вземе решение без Царя и Доган да седнат горе и да му кажат: "Това да – това не". Това е истината. Аз в личен план винаги съм казвал, че Станишев го харесвам, имам си приказката с него, съвременен човек, натрупа опит. Но той не можеше да управлява и то не, че искам да го засегна, че не е могъл в точния смисъл на думата. Те го управляваха в коалицията. И всъщност и двете партии, които се приближиха до ДПС, буквално ги ликвидира. Така, че това съм искал да кажа за Доган. И мисля, че времето абсолютно потвърди думите ми.

БГНЕС: Понеже споменахте за корупцията, когато дойдохте през 2009-та година, казахте, че ще се справите с корумпираните..., но като че ли няма още осъдени…

БОЙКО БОРИСОВ: Вижте, дори и Корман Исмаилов, Касим Дал, като излязоха, те просто казаха това, което казвам и аз. Съвсем друга политика, съвсем друга визия, съвсем други приказки, ако щете. За просперитет на българските мюсюлмани, за инфраструктура в смесените райони. Ами това и аз го приказвам. И това би трябвало да е политика на всеки съвременен политик. Само че какво стана – обръчи от фирми и той сам /Ахмед Доган,бел.ред./ си го каза. Изкриви се цялата негова позиция, която имаше и човек трябва да е много сляп, за да не го види и да продължи да повтаря едно и също.

БГНЕС: Точно в тази връзка Ви питаме за корумпираните. Казахте, че ще успеете да се справите, но като че ли още няма осъдени.

БГНЕС: Ами, въпросът е най-малко към мене.

БГНЕС: Може би доказателствата са малко?

БОЙКО БОРИСОВ: Е, не може 22 години все да са малко доказателствата. Не може в европейските държави със същите доказателства да дават затвор и вече да си лежат в затвора партньорите на тези, които в България не бяха осъдени. Значи там доказателствата вършат работа. Бих дал хиляди примери. Ето, ако щете и сега. Най-секретни документи загубени. Как са загубени? Аз не мога да си представя, че докладите точно с борбата с контрабандата, с организираната престъпност, всичко това, така са изчезнали. Те колко 8-9 доклада ли бяха? Забравил съм вече. Но каква е превенцията – глоба. Доган – най-скъпият хидроинженер консултант. Всъщност коя фирма би ми отказала по тази логика, ако днес я поканя и кажа: "Вижте, проектът е хубав. Ще стане, само че аз съм най-добрият в консултациите по тази тема. Един консултантски договор би ви донесъл много успех". Коя фирма няма да го подпише. Всъщност съдът какво направи? Какви повече доказателства трябваха от договора за взет милион и половина хонорар. Черно на бяло, доказани и в съда доказани факти, обаче съдията, който удря с чука, го приема за законно. И ние приемаме това решение. Аз, особено от тази позиция, не бих си позволил една думичка да кажа, нито за вчерашното решение на Прокуратурата. Това означава, че аз какво подписвам така и какво гледам няма никакво значение. Ето как изглежда. Просто имате късмет, че кабинетът така са му направили ремонта при Станишев, че падна мазилката, а е 400 хиляди ремонтът. /Премиерът показва как изглежда червената тетрадка и в нея в червена папка документ с класифицирана информация, бел.ред./. Ето как изглежда, за да си представите и заклевам се, че ето, случайно, това ми е пощата. Но как идват тези документи, за да видите какво е загубил Станишев. Ето вижте, изведена специална червена тетрадка за отразяване движението на материалите на г-н Бойко Борисов. Само моя. В тази тетрадка, като вляза тука, срещу всеки материал, се изписва кога, в колко, кой. Подпис, че съм го изчел, подпис, че съм го върнал. Сиреч, ако някъде има празно то си личи.

Това са всички секретни материали, които са минали през мен. Ето последният, влязъл, дошъл и чака сега подпис. Като го отворя това е на Служба "Военна информация", чета – една, две, три, четири страници, подписвам, викам секретарката, която идва от специално секретно деловодство и давам папката. Как ще изчезне, ако тази папка аз не съм я дал на някой? Да кажа "ето, вземете я тази папка, прочетете я два-три дни, да видите какво са написали и ми я върнете". След два-три дни вие като я изчетете, ми я връщате папчицата и аз ще я върна. Само, че ако не сте коректни и аз съм завеян и забравя, мине месец-два и забравям, ще дойде нова тетрадка, защото материалите вървят и материалът с най-секретното от ДАНС, МВР и Военна информация ще отиде в хора, които ще я изчетат и знаят какво правим. Ето затова в България се губят. Какви доказателства повече да дам? Да, има места, където Криминална полиция е сгрешила, но 22 години един свестен министър, един свестен главен секретар, един свестен полицаи от тези 50 хиляди души където са, все едно могат да събират доказателства 22 години ли? Това сериозно ли е? Все един умен не дойде ли на тая система? Един? Хайде от началниците сме глупави, но долу, средните нива – толкова ли не израсна в кариерата един криминалист, който веднъж да събере хубави доказателства?

Но аз не мога да се намеся в съдебната система. Както медиите, така и в съдебната система трябва сами да си вземат решението. И аз се надявам, че вътрешните механизми, защото има много, много кадърни съдии, много свестни прокурори, много хора, които боледуват от това, че Европа се занимава на всеки шест месеца с нас. Представете си да има мониторинг за медиите и примерно всеки журналист в България да знае, че това е, защото е некадърен или нещо не е наред, или е корумпиран. Няма значение каква е причината, но някой му дава оценка на всеки шест месеца. Няма ли да ви е болно, няма ли да ви е обидно? Но вижте какво се случва, забележките към правителството, а ние пишем писма, отиваме в парламента, вотове, приказки – за съдебната система нищо. Само един отговор от Лазар Груев, че не е съгласен с констатациите от доклада и край. Ще дойде другият доклад и той пак ще пише същото, защото мерки вътре в съдебната система могат да вземат самите съдии и прокурори, никой отвън не може да го привнесе и всяка намеса – дали партийна, неправителствена, каквато и да е – вече е намеса в независимата съдебна власт. И аз затова се моля много тези хора, достойните хора там да вземат връх и да ометат, защото имат тези инструменти вече – има избор, има много неща, които могат да се променят.

БГНЕС: Споменахте медиите, какво смятате за състоянието на българската журналистика?

БОЙКО БОРИСОВ: Не бих си позволявал да давам оценки. Просто, ако четете различните издания или гледате различните телевизии ще разберете какъв корпоративен интерес стои зад тях.. В момента, в който решихме да махнем газовите посредници станахме най-лошите за една медия, просто ни размазват от А до Я. Не е само една, и телевизиите, и цели програми се правят единствено и само насочени срещу правителството, но това е демокрацията. Имат зрители - гледат ги, читатели – четат ги. Да не говорим за жълтата преса, такива измишльотини, такива нагли лъжи, такива лъжи, че като ги прочетеш да те хване срам. Хваща ме срам, че съм ги прочел за себе си – до такава степен лъжат, обаче това е демокрацията. Последно, прочетох, че Цветелина /Бориславова, бел.ред./ щяла да става посланик в Щатите, а това дори насън не ми е минало през акъла, това е не сто, милиард пъти невъзможно. Но да пишат, какво да направя. Оставаш на читателите с времето, като видят нещо става или не става, да оценят.

БГНЕС: Как се отнесохте към "Един ден без Бойко Борисов"?

БОЙКО БОРИСОВ: Аз искам всеки ден, ако може да е без Бойко Борисов и най са ми интересни тези медии, които ме преследват за интервюта и в един момент "ама". Аз съм длъжен чрез пресцентъра да обявя, ако имам публично събитие някъде днес. Право на медията е дали да прати журналист, камера, микрофон – не съм интересен, не праща. Кой я задължава? Програмите си ги правят самите медии, те преценяват дали да пуснат нещо или изобщо го неглижираш. Аз не мога да разбера кого на сила съм накарал. Аз вас не съм ви накарал насила да дойдете в този кабинет. Вие сте искали да дойдете. Все едно утре да кажете: "ама той дава един час интервю". Вие се обаждахте, пускахте ми SMS-и накрая ви казах "добре, идвайте". Защото, ако не дойда, вие ще кажете: чакай сега, медията има право за тази част, сегмент от зрителите, които искат, нали, и вие сте длъжен да го дадете. И аз затова давам - в Канал 3, в СКАТ съм ходил, на всички. Да, мога да забавя месец, два, три – не ми се ходи, не ми се говори с дадени хора, защото знам кои са, но демокрацията изисква, след като си на тоя пост, един път да седнеш и да те питат каквото искат. Затова го правя. Така че то си е право на медията, може и един месец да не ме показва.

БГНЕС: Смятате ли, че са необходими промени в кабинета след изборите?

БОЙКО БОРИСОВ: Промени, всичко е въпрос на темп. Аз много пъти съм се питал, ако не ми беше каузата, ако не ми беше ГЕРБ, ако тоя ангажимент, ако това доверие, което буквално ми се стовари отгоре, години наред от обществото, тези очаквания, този ангажимент – надали мога да удържа на това темпо, ако не бяха всички тези работи. Министрите са хора, имат деца, имат семейства, имат ангажименти. Той животът си тече, той никога няма да ми върне тези години. Почнах на 40, сега съм на 52, ако изкарам още един мандат и той животът е свършил. Тогава къде да се оглеждаш, какво да правиш? Днеска си заминава, той не се връща този ден, но повтарям, това е ангажимент. Така че няма министър, който, ако не издържи на темпото, да не бъде сменен. И те го знаят, и работят и се стараят.

Тук веднага бих използвал това време, може да го кажем време за реклама. Знаете преди три години за спортната зала какво приказваха – не, а сега виждате всеки ден как се радват хората. Тези пари щяха да са изпити, изядени и забравени, а това си стои, поне още 30 години няма да се направи по-хубава зала. Поне след 30 години.

Южната дъга знаете каква беше – сервизчета, бакалии, какво ли нямаше, автокъщи, мивки, бензиностанции. Сега като минеш по Южната дъга, а понеже сутринта минах по новата част, която отива към "Младост", вече четири платна са асфалтирани и на 14 септември ще пуснем локалните, за да се отпуши движението. Просто става нов град там. И догодина април месец като пуснем метрото с всичките хиляди, хиляди подземни паркоместа, с най-красивите метростанции, защото тази на Ларгото ще бъде най-красивата в Европа, обзалагам се, с 19 хиляди квадратни метра археологически музей. От тук, от прозореца, може да погледнете каква красота е, тя обикаля ЦУМ отдолу, красота е. Догодина като излезе "Тракия" и като тръгнат хората на море, тогава ще я оценят. В началото, на 2013-та ще излезе "Марица". Сега септември пускаме двата лота, почваме да строим на АМ "Струма". Да строим! Паралелно с това започват да текат конкурсите за Кресненското дефиле. Почваме сега септември да строим от гара Яна изправяме АМ "Хемус", там знаете през Богров какво чудо е сега да мине човек. Изправяме магистралата с близо 10 км., ако не ме лъже паметта. Паралелно с това от Варна я приближаваме с 19 км. към София и вече имаме гарантирано, осигурено финансиране за 2014 г. да се строи "Хемус" със средства от ЕС. Сиреч от българския данъкоплатец взимам само 20% за строежа на тази инфраструктура. Сиреч от 100 лв., българинът плаща само 20, другите 80 ги взимаме от ЕС. Това е огромен плюс за държавата.

БГНЕС: А за културния туризъм... много старичка е зала "България"?

БОЙКО БОРИСОВ: Много е старичка, ама много хубава, много е хубава, прекрасна акустика! Вижте то и стадион трябва, много работи ни трябват и ако всяко правителство е строило по нещо голямо, примерно по една магистрала, сега няма да правим 6 в момента. Шест строим и въртят търгове за Лот-ове. Метрото знаете за колко години – 4 км. Сега 39 к. и април месец – аз не ви казвам сега ще потърпите и след 10 г ще видите какво ще е хубаво – аз ви казвам догодина от април до юли ще пуснем всички подстанции на метрото – догодина само след 7 – 8 месеца. Юни месец от София до Петолъчката ще карате по магистрала, а някъде ноември до Бургас. А операта в Стара Загора е кукла, прекрасна не знам дали сте били, уникална красота. Знаете бяха я започнали, ние я довършихме. Мисля, че забележимо е и радостно изключително, че театрите са ни препълнени, че българското кино дръпна и в последните 6 – 7 месеца се явяват филми, за които чакаш за билет и все нови и нови продукции в момента се работят. Така че съм оптимист и за тях.

БГНЕС:...за критичните материали в печата, включително в Ройтерс в германските медии...как гледате на тях?

БОЙКО БОРИСОВ: Просто като на всяко невярно нещо! Поглеждам го и му обръщам гръб, не хабя енергия за него. Защото видяхте като стана с проблема с джамията какво се случи в нашите отношения с "Атака". Чухте какво говори г-н Сидеров в парламента. Видяхте по какъв начин бяхме атакувани, включително и до ден днешен от печата на "Атака", защо не ми се извините за това. Защо за този упрек в чуждестранния печат не ми се извините? Лъжа и се доказа, че е лъжа, какво друго да кажа. На лъжците просто обръщай гръб, иначе трябва всеки ден да влизам и да се обяснявам с тях. Ние много ясно сме заявили нашите позиции и си ги спазваме праволинейно, право и напред. Разбира се, държавата не е моя и ако нещо, дали икономисти, дали финансисти дали граждански организации ни кажат и ни посочат, че сме сгрешили можем да го направим по-добре и да се съобразим с нещо, както примерно беше с Ботаническата градина. Имаше съдебно решение в полза на държавата на Министерство на културата, спор няма. Дойде проф. Илчев каза: Виж това е добре да остане в Университета. Добре! Викнах го на Министерски съвет, гласувахме постановление – ето ви на Университета...отивайте и я експлоатирайте....Сиреч дори взети решения, съдебни решения аз съм ги връщал обратно, за да може едно съсловие, една гилдия, която уважаваме, която е важна да бъде удовлетворена. Това не е лъкатушене. Това не е слаба воля. Другото е инат. Аз все пак съм шоп и в това отношение съм изключително силен, но е глупаво. Можеш да се инатиш, когато става въпрос за твоята къща, за твоя имот, за твоята жена, там се инати колкото искаш, но в държавата трябва да чуваш. Има много умни хора, дават непрекъснато съвети. Ето сега- тази инициатива за енергийната ефективност. Ако ние съумеем това да го доведем до разума на всеки българин, да го накараме само за момент да помисли, а не по презумпция да каже: Абе, бегай сега, стига, не ми се занимава. Ако само се замисли, че с този кредит в рамките на три години ще го изплати и ще излезе на печалба и че с тази три годишна инвестиция ще съумее да си направи имота, който иначе струва 50 000 или 100 000 или 200 000 евро, ще го направи детето му да го ползва още 30- 40 години, всеки ще го направи тогава. То е логично. Ще спести от шум, от топлина, от осветление и за три години е приключил и в същото време този имот му става по-скъп и много по-дългосрочен. В такива моменти съм готов с медиите да вляза във всякакъв диалог, за да можем това да го докараме до всеки един българин. Тогава целите тези панелни комплекси ще можем да ги удължим поне с още 50-60 години живот. И ще се разхубавят и ще ги стегнем и ще станат добри и това трябва да стигне до съзнанието на всеки един и ще спестим на практика една атомна централа като "Белене" като енергия.

БГНЕС: Кое е най-голямото Ви икономическо предизвикателство ?

БОЙКО БОРИСОВ: Икономическо предизвикателство... да докараме още инвеститори в България, но не инвеститори само, защото са инвеститори. Ние в България имаме доста инвеститори, които не са изгонени от България. Нито можем да ги пъдим, нито дори да го говорим, защото това веднага влияе на инвестиционния климат, на сигурността на инвестициите и всичко останало. Знаете във ВЕИ-тата какво заварихме. 9000 МWa. Това са четири централи и половина "Козлодуй" по 800 лева, при 42 лева електроенергия от АЕЦ "Козлодуй". Вдигането на тока идва от зелената енергия. Това трябва всички, които говорят за зелената енергия да го обясняват. Слънчевата е 800 лева, вятърната 170 лева, биомасата е 360 лева, плащаме от електромерите всички българи. Трябва да сме по-ясни в изказа.

Аз съм убеден, че чрез инфраструктурата ще докараме много бизнес. Всеки чужденец като мине по моста "Брюксел" София има друга визия, помните какъв го заварихме моста, като тръгне по магистрала и може да отиде до Ямбол, дали до Сливен, до Нова Загора, до Стара Загора, до Карнобат, до Айтос... за два часа, вече няма да се интересува дали ще разположи бизнеса си в Ямбол или в София. Когато имаш АМ "Струма", когато имаш АМ "Марица" можеш да отидеш до Хасково, до Свиленград, до къде ли не... Русе - Шумен – четирилентов път, жизненоважен за този регион. И аз ви гарантирам, че половин Букурещ ще ходи на почивка във Варна и Северното Черноморие. Летището в Балчик – изключително важно за разбиване на монопола и за увеличаване на туристите в Северното ни Черноморие. Много са темите…. Културният туризъм – това, което в момента правим като разкопки, като влагаме пари на толкова важни места ще докараме пари на много, много туризъм. И не на последно място, което ме е дивило, но за следващия сезон. В момента надявам се да се справим – това е екологията. Как е било възможно да се експлоатират курортите толкова години, по такъв безобразен начин, та дори не ми е удобно да кажа как. Следващият сезон имаме стратегия как ще го направим, така че да сме максимално чисти и в същото време с европейски пари да изградим следващите две години и половина и пречиствателните станции, които за тези огромни курорти..., но за съжаление пълни само няколко месеца. Затова ние искаме да модернизираме, да градим и това остава. Аз нито ще си взема "Тракия", нито "Струма", нито метрото, нито залата, нито Южната дъга, нито моста Брюксел, нито Марица - те ще останат за хората.

БГНЕС: Имате ли любим политик в българската история, на който се оприличавате...?

БОЙКО БОРИСОВ: Не. Аз съм ви казвал навремето мечтаех да стана генерал от Пожарната или Полицията генерал исках да стана това е точната дума – това ми е било като някаква мечта. Иначе няма някакви амбиции. Искам да знам, че като си тръгна от активната дейност и като мина през Спортната зала, искам да се знае, че тя нямаше още да бъде дори зачената, камо ли построена. Или за Южната дъга...да, някой ден щяха да я направят, но още като минете по другите частни на Южната дъга виждате, че още план няма по другите частни на Околовръстното. Сега ние проектираме, а хората откога експлоатират Южната дъга и още повече я експлоатират. АМ "Тракия", защо не я направиха преди мен? Две правителства НДСВ и ДПС, после дойде и Тройната коалиция, защо не я направиха като е лесно? АМ "Марица", защо не я направиха, за 31 год., ами магистрала "Люлин" – 100% провален проект – 5 км. в равното и аз заведох журналисти, даже вашия колега, който сега снима беше там си го спомня. Застанах - пред мене планината и гората и изтичащ период за финансиране от ЕС. Сиреч, ако бях небългарин и неотговорен държавник аз щях тогава да кажа: Господа, аз бях дотук. Сега можехме това интервю да го правим на магистрала Люлин с вас, по-точно 5 км от нея и аз да ви соча гората, да обяснявам, че 300 млн. трябва да изкараме от вътрешния бюджет, ако искаме да я продължим. А ние се стегнахме, направихме и сега хората си карат по една приказна магистрала. Даже шефа на Дирекция "Регионално развитие" в Брюксел дойде на откриването - Дирк Анер, не си ли спомняте?! Те не вярваха, че провален проект е реализиран... с хеликоптер го взех и го закарах на Дунав мост 2 да видят и за радост на президента Барозу и Дирк Арен и европейския комисар... изключителни приятели на България разбраха какво наследство сме получили и удължиха всички програми до 2012г., включително и за "Люлин", за да я платим с европейски пари, за което от името на българите им благодаря. Между другото на всички, които са били до тук в спортната зала им благодаря, че нямаме нито една надраскана стена или седалка.

БГНЕС: А купихте ли подаръка за младоженците?

БОЙКО БОРИСОВ: Телевизор, той Ники /Николай Младенов/ си беше харесал моя телевизор и сега съм му избрал същия! Важно е утре да не кажете, че е било Ден за без Бойко Борисов, ама аз съм ви приканил насила, за да дойдете да ми вземете интервю... Това ми е много важно да не кажете, да не го чуя!

Интервюто с премиера Бойко Борисов се проведе в една от заседателните зали на МС. Той се извини, че не може да бъде в кабинета му, защото е в ремонт. Наложило се, защото скъпият ремонт, направен от предшественика му Сергей Станишев не бил качествен и стените "станали на юфка". Заведе екипа на БГНЕС до прозореца, за да видим какво се прави в Ларгото, където има уникални археологически разкопки и не без гордост показа с ръце каква голяма лента ще пререже, за да открие уникалния музей на открито и най-красивата метростанция в Европа. /БГНЕС

http://news.bgnes.com

 


Сходни връзки

Борисов: Доган срина две партии, Първанов има фатални премълчавания | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди