изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 08:45 EEST
БЛИЗО 23 НА СТО ОТ ДОБРУДЖАНЦИ СА ПРЕМИЛАНИ ПРЕЗ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ    
ЗдравеПочти 23 процента от здравноосигурените на територията на Добричка област са извършили до края на юни задължителните за годината профилактични прегледи, съобщиха от пресцентъра на РЗОК.


Това са 27 799 души. Здравноосигурените в областта са общо 155 740 души, 122 256 от тях са над 18-годишна възраст.
Годишните профилактични прегледи за лица над 18 години включват изчисляване на индекс на телесна маса, оценка на психичен статус, електрокардиограма, изследване на урина с тест-ленти, изследване острота на зрение и измерване на артериално налягане, посочиха от касата. При наличие на рискови фактори се определя ниво на кръвна захар. През определени периоди от време са предвидени изследвания за различните възрастови групи - мануално изследване на млечни жлези при жени над 35 години и веднъж на 5 години изследване на холестерол и триглицериди и пълна кръвна картина.    От началото на 2011г. в рамките на профилактичния преглед са включени мамография /веднъж на 2 години/ за жени между 50 и 69 години и PSA-тест за рак на простатата при мъже над 50 /веднъж на 2години/. Всеки личен лекар е длъжен да поставя на общодостъпно място в лечебното заведение информация за това какво включват профилактичните прегледи и изследвания за лицата над 18 години и колко често се правят те.
Профилактичните прегледи при децата се извършват от личния им лекар, а в случай, че той няма придобита специалност по детски болести, по желание на родителя или настойника, може да се извършват от лекар с придобита специалност по детски болести. За първите шест месеца на годината във възрастовата група деца от 0 до 1 година са извършени 7 546 профилактични преглед, от 1 до 2 години - 3 075 прегледа, от 2 до 7 години – 7 192прегледа и от 7 до 18 години – 5194 прегледа.
Профилактиката на бременните се извършва от специалист по акушерство и гинекология или личния лекар по желание на жената, като при бременни с повишен риск се осъществяват от специалист по акушерство и гинекология. По данни от предходните шест месеца в областта 651 са прегледите по програма „Майчино здравеопазване”, извършени от специалисти акушер-гинеколози. НДТ
 


Сходни връзки

БЛИЗО 23 НА СТО ОТ ДОБРУДЖАНЦИ СА ПРЕМИЛАНИ ПРЕЗ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди