изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:59 EET
Чушки с шоколадов цвят срещу рак    
ЛюбопитноЧушки с шоколадов цвят създадоха учените от Института по зеленчуковите култури "Марица" в Пловдив. Разработката вече е получила сертификат и може да се използва от производителите в Европейският съюз. 14 години специалистите експериментирали за да се появи "шоколадовата" чушка, както я наричат създателите й. Те твърдят, че новия сорт предпазва от рак. От шоколадовите чушки може да се добиват до 2 тона и половина от декар или това е с 50 % повече от стандартните сортове, които се отглеждат до този момент в България. От кафявите на цвят чушки ще се произвежда червен пипер.


Доцент Величка Тодорова:
- Предимството на този сорт е, че произведена вече пудрата може да издържи по-дълго време и след няколко месеца като се съхранява при складови условия.

Не само атрактивният външен вид привлича вниманието на всеки, който види новият сорт. Оказва се, че тези чушки са особено полезни за здравето.

Доцент Величка Тодорова:
- Плодовете на пипера съдържат така наречените поливитаминни
концентрати, витамин С, фолиева киселина, витамини от групата на Б комплекс, провитамин. Така че колкото може повече чушки, човек трябва да яде в каквато и да е форма. Доказано е наистина, когато се приема до 4 грама на ден близо половин супена лъжица млян червен пипер той има предпазно антираково действие.

Шоколадовата чушка е създадена, без да се използват генномодифицилрани организми, уверяват създателите й. Те са убедени, че използването й в хранително-вкусовата промишленост у нас ще помогне да спре употребата на допълнителни оцветители и консерванти в традиционните за българската трапеза продукти.
Автор: Златин Бояджиев - РТВЦ-Пловдив
 
 


Сходни връзки

Чушки с шоколадов цвят срещу рак | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди