изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:43 EEST
В Добрич безработица помрачава успехите    
Общество

Детелина Николова, кмет на Добрич от близо 8 години, не може да се оплаче от липса на емоции и страсти в дългата си политическа и управленска кариера - и за добро, и за лошо. По време на първия си мандат през 2003-2007 г. тя управлява като кмет от НДСВ. Тогава жълтата партия и конкретно сегашната евродепутатка Антония Първанова вложиха много енергия и средства, за да спечелят кметския стол в Добрич. Така през есента на 2003 г., при отслабнало вече доверие в управлението на НДСВ, Николова стана един от малкото избрани жълти кметове.



При кандидатирането си за втори мандат обаче кметицата предизвика междупартиен скандал, след като заряза НДСВ, яхна модерната ГЕРБ-ерска вълна и успя да спечели вота през 2007 г. Нищо, че царистите я обявиха за предател.

През последните 4 години тя работи в комфорт с местния парламент, в който избраниците от ГЕРБ имат мнозинство. Съветниците гласуват докладните бързо, без много обсъждане, като че ли всичко предварително е решено и одобрено. Почти липсват атаки от опозицията.

Преди два месеца Детелина Николова поиска Добрич за трети път, отново като кандидат от партията на Бойко Борисов - формация, в която тя все още не членува. Впрочем дълги месеци преди това из града се говореше, че този път от ГЕРБ-ерите няма да я издигнат, защото не им играела по свирката. В крайна сметка стана ясно, че управляващата партия не разполага с читава алтернатива на Николова.

Задачата да се пребори отново за доверието на съгражданите си изобщо няма да е лека за кметицата, тъй като хората са все по-отчаяни от липсата на работни места. Местна неправителствена организация дори прояви тъжно чувство за хумор, като изготви проект, наречен “дупката 18-45”, който регистрира “изтичането” от града на добричлии в активната възраст между 18 и 45 години.

Погледнато обективно, кметицата има с какво да се похвали. Акцент в програмата през втория мандат на Детелина Николова бяха развитието и модернизацията на градската инфраструктура, увеличаването на инвестициите и превръщането на Добрич в привлекателно място за живеене. През 2008 г. приключи рехабилитацията на улици за над половин милион лева.

През следващата година за реконструкция на 6 пътни отсечки бяха опуснати близо 5 милиона лева по европроект. Пак през 2009 г. кметството пое общински дълг от 10 милиона лева. Те бяха предназначени за мащабни ремонтни дейности, за възстановяване и изграждане на нова инфраструктура - подмяна на водопроводи, преасфалтиране на улици.

Една чисто добричка идея, с която кметството се гордее, е програмата за финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност. Така с не много големи суми вече няколко години общината подкрепя предложения на хората за ремонт на тротоари, жилищни подходи и др. През 2009 г., например, бяха финансирани 9 такива малки проекта, на обща стойност 20 000 лева.

Енергична работа по инфраструктурата беше развита и миналата година, когато бяха привлечени 40 милиона лева за изпълнението на мащабна инвестиционна програма. Тя включваше ремонт на водопроводи, пътища, междублокови пространства, места за спорт и отдих, детски площадки и т. н. По друг проект бяха ремонтирани и оборудвани 7 учебни заведения.

Пак през 2010 г. започна дългоочакваният ремонт на пешеходната зона в центъра на Добрич на стойност над 5 млн. лв. Районът, който не бе реконструиран от 35 години, е в плачевно състояние. Там работата продължава и сега, а като изпълнители са ангажирани само местни фирми.

Финалът трябва да бъде сложен за празника на града на 25 септември. Мнозина добричлии смятат, че така Николова ще си запише голяма червена точка в началото на предизборната кампания, а от опозицията промърмориха, че е по-добре да има нови работни места вместо нови плочки.

Миналата година община Добрич подготви и депозира проекти за над 100 милиона лева, които очакват финансиране. Те са за водния цикъл на Добрич, за улици, туризъм, предотвратяване на наводнения и др.

Общата сума на инвестициите в местната икономика само за 2010 г. е за над 20 млн. лв. Зад впечатляващите числа обаче стои фактът, че парите се наливат основно от новите търговски вериги, стъпили в Добрич, а не са вложени в реално производство.

Голяма гордост на Детелина Николова е новият кадастър на града. С него Добрич стана първата българска община, в която бе разработена Географска информационна система (ГИС) на подземните проводи и съоръжения към тях. Проектът е на стойност над 300 000 евро. Тази система ограничи порочната практика да се копае по улиците на сляпо, без необходимата информация за подземната инфраструктура.

Община Добрич често е давана за пример с работата по прилагане на мерки за енергийна ефективност. Над 20% е икономията на енергия в общинските сгради в Добрич след модернизирането им. Само през 2010 г. в три обекта в Добрич бяха извършени енергоефективни мероприятия с т. нар. екодоговори, които са с гарантиран резултат. Плюс за управлението е и присъединяването на общината към Конвента на кметовете в ЕС за борба с климатичните промени. Идеята е до 2020 г. емисиите на въглероден двуокис да бъдат намалени с 20 на сто.

В общо взето комфортната управленска среда обаче имаше и леки трусове. Миналата година в Добрич се зашумя около декларациите за имотното състояние, които Детелина Николова е подавала до Сметната палата от 2006 до 2009 г.

От движение “Гергьовден” попитаха как само за една година - 2008-а, кметицата и съпругът й са успела да спестят и да вложат в банкови депозити суми в размер на близо 200 000 лева, при положение че като произход на средствата е посочено “заплата”.

Николова излезе с официално писмо, в което заяви, че при по-внимателно четене критиците й би трябвало да забележат, че:

“Тези суми фигурират в графа “Банкови влогове”, което не означава, че това са приходи, придобити за годината, за която се подава данъчната декларация.”

“Освен това заявявам - добави кметицата, - че във всяка декларация изрично съм се подписала и съм дала съгласие декларираните от мен данни да бъдат публично оповестени.Това означава, че нямам никакви притеснения и заставам с открито лице пред моите съграждани.”

“И не забравяйте, че моят съпруг е военен пилот с дългогодишен стаж”, отсече Детелина Николова.

Ивайло Спасов

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

В Добрич безработица помрачава успехите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди