изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:50 EEST
В "ДВОРЕЦА" В БАЛЧИК СЕ ОТКРИВА ИЗЛОЖБАТА „ДЪРВО С КОРЕН”    
КултураИзложбата „Дърво с корен”, посветена на едноименния конкурс на фондация „ЕкоОбщност”, бе открита в Двореца в Балчик.  В експозицията са включени фотопана със снимките и историите на 15 от миналогодишните участници в конкурса. Сред представените дървета са и победителят в „Дърво с корен 2010” – чинарът в с. Гърмен, обл. Благоевград и отличените в допълнителните  категории „Млад природолюбител” (бадемът в ОУ „Пенчо Славейков”, гр. Димитровград) и „Дърво в опасност” (чинарът в парк Бедечка, гр. Стара Загора и дъбът в м. Картала, с. Аврен, обл. Варна). Изложбата ще остане в Двореца в Балчик до 9 септември 2011 г.


През април 2011 г. започна второто издание на конкурса „Дърво с корен” в България. Номинации за него могат да се изпращат до 31 август 2011 г. Победителят в конкурса ще получи специализирана грижа, която да стабилизира и подобри състоянието му. Дървото също така ще се включи в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2012”, в който се очаква конкуренцията да се засили, след като се присъединят и Франция, Ирландия и Полша. Повече за условията за включване в конкурса можете да видите тук:  http://www.bepf-bg.org/page/Дърво-с-корен-2011/79.html
Инициативата „Дърво с корен” е част от проекта European Tree of the Year, организиран от Фондация „Партньорство”-Чехия, с подкрепата на Държавния фонд по околна среда и Министерството на околната среда на Република Чехия и под патронажа на еврокомисаря по въпросите на околната среда Янез Поточник.
Основната идея е да се привлече вниманието на хората към тяхното природно наследство и богатство, към околната среда, която обитават съвместно. Конкурсът, по простичък и разбираем начин, повдига въпросите за проблемите на околната среда, загубата на биоразнообразие и необходимостта от съвместни усилия, за да бъдат те преодолени. Чрез него се популяризират не само красивите и харизматични дървета, но и общностите, които милеят и се грижат за своята природа и съхранението й.
Историята на инициативата показва, че тя има капацитета да обединява общностите в името на важна за тях кауза. Не веднъж, чрез привличане на поддръжници, които да гласуват за застрашено дърво в конкурса, хората са успявали да го спасят от отсичане или увреждане, като по този начин са се противопоставяли на инвестиционни проекти, застрашаващи околната среда.
Конкурсът „Дърво с корен 2011” на Фондация "ЕкоОбщност" е част от международния проект „Европейско дърво на годината” на Фондация "Партньорство" - Чехия. Този проект се осъществява с подкрепата на Държавния фонд по околна среда на Република Чехия, Министерството на околната среда на Република Чехия, Фондация „Партньорство” – Чехия,  "Адвенчър нет" , National Geographic Bulgaria и NG Kids Bulgaria.
 


Сходни връзки

В "ДВОРЕЦА" В БАЛЧИК СЕ ОТКРИВА ИЗЛОЖБАТА „ДЪРВО С КОРЕН” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди