изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 23:23 EEST
Руски космически кораб се разби след старта си    
По светаЗа пръв път от 1978 г. насам изстрелване на товарния космически кораб “Прогрес“ беше неуспешно и така шестима космонавти на Международната космическа станции (МКС) останаха без предназначените за тях около 3 тона различни товари и оборудване, предаде “Комерсант“ в сряда. Товарният космически кораб “Прогрес М-12М“ бе изстрелян от космодрума Байконур, но още на 325-ата секунда при нарушение на работата на двигателите ракетата-носител "Съюз-У" се е откъснала, съобщават от “Роскосмос“. Така корабът не е стигнал набелязаната орбита, а се е разбил на територията на Република Алтай, в Чойския район, на пусто място, далеч от населени места. Няма пожар, информира източник на изданието от силовите структури в региона.

Управителят на Чойския район в Горен Алтай Александр Борисов посочва, че взривът от падането е бил с такава сила, че едва не потрошил стъклата на къщите в радиус от 100 км. Той посочва, че по принцип жителите в региона са свикнали да падат ракети-носители, но такъв силен взрив досега не е имало. Информация за жертви засега няма, казва Борисов, но уточнява, че в региона вече е нощ.

В тежко положение се оказва екипажът на МКС, който освен вода, продукти, свежи плодове и зеленчуци и тоалетни принадлежности, е очаквал писма и подаръци от семействата, а също и бонбони, ядки и сушени плодове. Командирът на екипажа например с нетърпение чакал своя любим сладкиш, пише изданието.

Скачването на “Прогрес М-12М“ с Международната космическа станция е трябвало да стане на 26 август.

На борда на кораба е имало и кислород, гориво,у оборудване на научни експерименти и товари за американския сегмент на станцията. В момента на МКС са омериканските астронавти Роналд Гаран и Майкъл Фос, руснаците Андрей Борисенко, Александр Самокутяев и Сергей Волков, както и японския астронавт Сатоси Фурукава.

Разбилият се кораб е носел и сандъци с материали за биоексперименти. Към космонавтите е трябвало да се присъединят и мухи дрозофили за изучаване на процесите на мутации в Космоса. След опитите мухите трябвало да бъдат върнати на Земята на 8 септември с кораба “Съюз“.

Източник на “Интерфакс“ съобщава, че е възможно следващият товарен кораб “Прогрес“, чието изстрелване бе предвидено за 28 октомври, да се изпрати в Космоса по-рано. “При готовност на ракети-носители и на кораба стартът може да се състои по-рано, за да се осигури на екипажа на МКС всичко необходимо“, посочил събеседникът на агенцията.

Според "Роскосмос" обаче аварията с "Прогрес" няма да повлияе на обезпечаването на жизнената дейност на екипажа на МКС, който разполага със запаси от храна, вода и животоподдържащи системи за дълъг период от време.

Товарните кораби кораби “Прогрес“ се изстрелват от 1972 г., като през цялото това време са извършени над 130 старта, от които само още един – през 1978 г., е бил неуспешен.

Руските медии припомнят, че за последните две седмици това е вторият случай на неуспешено изстрелване на космически апарат от Русия. В нощта на 18 срещу 19 август бе загубен най-мощният спътник “Експрес-АМ4“. Той бе открит на 23 август в непредвидена орбита, смята се, че инцидентът е причинен от грешка в системата за управление на ускорителния блок. Ракетата-носител в този случай обаче беше "Протон-М".

През последните 9 месеца пък броят на изгубените при различни обстоятелства руски космически апарата е шест. http://www.mediapool.bg

 


Сходни връзки

Руски космически кораб се разби след старта си | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.28 секунди