изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 22:47 EEST
И НАТО издирва Кадафи, той плаща със злато    
По светаНАТО се включи в издирването на Кадафи, за чиято глава бунтовниците обявиха награда. Република Южна Африка пък поиска съдът в Хага да разследва Северноатлантическия пакт.  Либийското временно опозиционно правителство за пръв път предложи на полковник Муамар Кадафи безопасно напускане на Либия при условие, че се откаже от властта, предаде Би Би Си.

В същото време опозицията обяви награда за залавянето на Муамар Кадафи в размер на 1,7 милиона долара. Всеки приближен на полковника, който го предаде жив или мъртъв, ще бъде амнистиран.

Силите на опозицията продължават издирването на членовете на семейството на либийския лидер и преди всичко на самия него, предават световните агенции. Според непотвърдена информация на арабските медии най-големият син на Муамар Кадафи - Мохамад, вероятно е убит.

„Мога да потвърдя, че НАТО предоставя разузнавателна информация на Преходния национален съвет, за да му помогне при издирването на полковник Кадафи и останалите представители на режима”, заяви британският министър на отбраната Лиъм Фокс, предаде Ройтерс, цитирана от "Фокус".

Фокс отказа да коментира съобщението в днешния брой на вестник "Телеграф", че на територията на Либия има британски специални части, които оказват съдействие в издирването на Кадафи.
Едновременно с това, подчерта британският министър на отбраната, НАТО активизира въздушните удари по обекти, които са все още под контрола на лоялисти, цитира го БТА.

Международният наказателен съд в Хага трябва да разследва евентуални нарушения на човешките права, извършени от силите на НАТО в Либия, заяви вицепрезидентът на Република Южна Африка Кгалема Мотланте, предаде АФП. „Забелязваме, че те (НАТО) се опитват да създадат впечатление, че бунтовниците действат сами в нападенията срещу Триполи, но има ясни връзки и координиране на това ниво”, заяви Мотланте пред парламента в отговор на въпроси на южноафрикански депутати. „Въпросът е дали съдът ще има волята да разкрие тази информация и да извади на показ отговорните лица, включително командващите офицери на НАТО”, е коментирал още вицепрезидентът.

Това не е първата подобна на проява на РЮА, която блокира и размразяването на либийските активи.

Преходният национален съвет също така заяви, че планираното преместване на щабквартирата на опозицията от Бенгази в Триполи ще бъде отложено най-малко до следващата седмица, тъй като сигурността в столицата все още не е необходимото ниво.


--------------------------------------------------------------------------------
Муамар Кадафи ще се опита да продаде част от златните резерви на Либия, за да плати за защитата си и да внесе хаос сред племената, заяви бившият управител на либийската централна банка Фархат Бенгдара, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Бенгдара, който премина на страната на бунтовниците, твърди, че човек от антуража на Кадафи предложил "неотдавна" на банкер, негов приятел, 25 тона злато.  Според него Триполи разполага със златни резерви на стойност 10 милиарда долара. Възможно е Кадафи да е присвоил част от тях.
Според "Уолстрийт джърнъл" либийските бунтовници ще се нуждаят от много средства, за да извършат прехода в страната. Един от източниците на тези средства са авоарите на клана Кадафи. Трудността ще бъде първо намирането, а после и връщането им в либийската хазна, пише вестникът и посочва като пример юридическите трудности, с които се сблъскват новите режими в Тунис и Египет, за да си върнат обратно милионите, замразени в Швейцария, Великобритания и други европейски страни.  http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

И НАТО издирва Кадафи, той плаща със злато | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди