изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 16:30 EEST
Барса и Порто определят властелина на Европа    
СпортБарселона и Порто се из­правят във финала за Суперкупата на Европа довечера, който може да продължи легендата за славния тим на Хосеп Гуардиола. Меси и ком­пания посягат към поредния исторически връх. Ако поб­едят "драконите" на стадион "Луи II" в Монако, каталунците ще станат клубът с най-много европейски отличия. Това ще е 15-ият континен­тален трофей във витрини­те на "Hoy Камп". С него Барса ще остави Милан (14) на второ място и ще увеличи дистанцията от вечния враг Реал Мадрид, който е трети с 12 трофея. Ливърпул (11) и Аякс (9) също ще изостанат на чувствителна дистанция от испанския тим.

Победата над Манчестър Юнайтед в Лондон през май донесе 4-а купа на европей­ските шампиони за Барсело­на. "Блаугранас" имат също 4 КНК, 3 Купи на УЕФА и 3 Суперкупи на Европа. Те, заедно с Аякс и Ювентус, единстве­ни разполагат с пълна колек­ция от европейски купи - не­що, с което никой друг вече не може да се похвали, тъй като турнирът за КНК бе за­личен в края на 90-те години.

Милан и особено Реал Мад­рид обаче могат да цакат с аргумента, че техните тро­феи са с по-ослепителен блясък. Белия балет има "са­мо" 12 отличия, но 9 от тях са в най-силния турнир - Шам­пионската лига, бившата КЕШ. "Кралския клуб", избран за клуб №1 на 20-и век от УЕФА, никога не е печелил КНК, има 2 Купи на УЕФА и една Суперкупа на Европа.
"Росонерите" пък се хвалят със 7 триумфа в най-авторитетната над­превара, 2 за КНК и 5 Суперкупи на Европа.

Победителят в Лига Евро­па Порто посяга към втора­та си Суперкупа на Европа.
Ако победят довечера, "драконите" ще се изкачат с едно стъпало по стълбата на величието и ще се изравнят с Байерн, Интер и Валенсия с 6 европейски отличия.

В същото време треньорът на Барса – Хосеп Гуардиола, е изправен пред поредното си лично предизвикателство. Той вече изведе каталунския гранд до купи на континенталната сце­на (2 триумфа в Шампионска­та лига и 1 за Суперкупата на Европа), а днес може да стане първият испански тре­ньор, дублирал успеха за су­перкупата. Досега това се е отдавало на петима настав­ници, нито един от които обаче не е ибериец - Раймон Гьоталс, Ариго Саки, сър Алекс Фъргюсън, Луис ван Гаал и Карло Анчелоти.

Още по-значимият факт е, че Гуардиола официално мо­жеда измести Йохан Кройф и да стане треньорът с най-много купи начело на Барсе­лона. След спечелването на Суперкупата на Испания ми­налата седмица Пеп изравни своя ментор с 11 отличия. В личната си колекция той има 3 шампионски титли на Ис­пания, 1 Купа на краля, 3 Суперкупи на Испания, 2 Шам­пионски лиги, 1 Суперкупа на Европа и 1 световна клубна титла.

Барселона излиза на "Луи II" за четвърти път в история­та си. В два от досегашните случаи каталунците оспорва­ха отличието, към което по­сягат и днес - Суперкупата на Европа. През 2006-а те загу­биха тежко от Севиля, но 3 години по-късно триумфира­ха срещу Шахтьор Донецк с гол на Педро Родригес в продълженията.

За първи път Барса игра на стадиона в Монако през сезон 1993/94 в групите на Шампионската лига. Тогава в стартовия съ­став на "Дрийм тийма" на Йохан Кройф бе Гуардиола, а голът на успеха срещу монегаските бе отбелязан от Христо Стоичков в 13-ата минута. В края на същия се­зон Барса отстрани Порто на полуфинал в Шампионска­та лига, като Камата вкара два гола за триумфа с 3:0 на "Hoy Камп", припомня Novsport.

http://corner.dir.bg

 

 


Сходни връзки

Барса и Порто определят властелина на Европа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди