изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:23 EEST
Турция се надява България да върне цял вагон османски архиви    
По светаСтранна история с турски документи, съхранени в България преди 76 години, е на път да бъде разрешена по настояване на парламента на Турция, разказва кореспондентката на "Дойче веле" в Истанбул.Странна история с турски документи, съхранени в България преди 76 години, е на път да бъде разрешена по настояване на парламента на Турция. За случилото се разказва кореспондентката на българската редакция на Радио "Дойче веле" в Истанбул Нахиде Дениз:

През 1931 г. Турция изпраща в България един вагон с отпадъчна хартия. Турски чиновници я продават на България с мотива, че не им е нужда и е стара за преработка.

Според специалистите хартията, натоварена тогава на вагона за България, съдържа ценни документи от османските архиви.

Едната версия за тяхното изпращане в България е, че мнозина от тогавашните неграмотни турски чиновници не са били наясно с историческата стойност на документите. Другата версия е, че вероятно някои управници опитали да се освободят по-скоро от неудобните им османски архиви, продавайки ги на България.

Българите от своя страна вероятно са били по-наясно какво точно съдържат ненужните на Турция хартии. Благодарение на познанията на български специалисти, на които е било възложено да прегледат документите, се разбира какво ценно богатство представляват те и вместо да ги преработят, българите ги запазват от унищожение.

Така стотици ценни архивни османски документи, съдържащи данни, важни и за България, и за Турция, както и за други съседни страни, били спасени от унищожение благодарение на познанията и далновидността на българите.

Седемдесет и шест години по-късно турското Министерство на финансите предприема стъпки, за да си върне османските архиви от България. Проблемът бе внесен за обсъждане при разглеждането на проектозакона за националния архив в Парламентарната комисия по
бюджета.

Според генералния директор на турския Държавен архив Юсуф Саранай, изпращането на османските архиви на България през 1931 г. се разказва в много случаи като легенда. Изказват се редица предположения. Истината е, казва той, че тогавашната финансова служба в Истанбул, за да освободи място, продава старите архиви, съдържащи финансови данни.

След време се заговаря, че въпросните хартии са архивни османски документи и вероятно съдържат важни данни за миналото. Споровете се разгарят, стига се дотам, че въпросът е внесен за обсъждане на заседание на парламента. В един момент дори поискали да спрат вагона, пътуващ към България, но закъсняли.

Преговорите с българската страна по този въпрос се водят от години. Тогавашното българско правителство включило тези документи в държавния архив.

По думите на Саранай сега се извършва опис, класификация на документите в българските архиви. Работата върви бавно, тъй като в България нямало много османски специалисти. Постоянно се изпращат специалисти от Турция, а очакванията са в скоро време да бъдат получени обратно всички архивни документи, казва генералният директор на турския Държавен архив Юсуф Саранай за "Дойче веле". http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

Турция се надява България да върне цял вагон османски архиви | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Турция се надява България да върне цял вагон османски архиви
Автор: Anonymous да 2011-08-30 @ 08:57 EEST
Турция неможе да се надява да се върнат просто така !
Платено е за тях с наши пари !
Единствено могат да се откупят ! Логично !
А цената е 15 000 000 000 ! По мое скромно мнение ...

Турция се надява България да върне цял вагон османски архиви
Автор: Anonymous да 2011-08-30 @ 12:27 EEST
Копие от всичко исторически ценно, а оригиналите трябва да им се върнат на хората. Трябва да се уважава чуждата историческа памет. Иначе по какво ще се различаваме от разните му там османлии? 
Турция се надява България да върне цял вагон османски архиви
Автор: Anonymous да 2011-08-30 @ 19:31 EEST
да ама не, ще идват тук да ги четат и ще си плащат за това ,защото това е наше историческо наследство, останало тук поради интелигентността , начетеността и патриотизма  на нашите чиновници от онова време.
Турция се надява България да върне цял вагон османски архиви
Автор: Anonymous да 2011-08-31 @ 01:10 EEST
Е, вярно. Ние си имаме Хитър Петър. Обаче той като че ли не е бил чиновник. :-Р

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди