изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:08 EEST
Българска алпинистка загина на Мон Блан    
По света
65-годишна българска алпинистка е загинала във Френските Алпи при опит за изкачване на Мон Блан, предаде Франс прес, като се позова на френската жандармерия.
Сънародничката ни, чието име не се съобщава, паднала от 200 метра, малко преди обед, допълва агенцията, цитирана от БТА. Жената, за която засега се знае само, че е родом от София, опитвала да изкачи сама най-високия връх в Алпите и Европейския съюз (4810 м.) по т. нар. маршрут на трите върха.


Тя била на надморска височина от 4300 метра, когато станала злополуката. Френските власти са започнали разследване, за да установят точните причини за смъртта на българката.
Инцидентът е станал малко преди северния гребен на Мон Моди (Прокълнатият връх) на стръмен леден участък. Според информация, цитирана от френската телевизия France 3, алпинистката не е била осигурена на склона, съобщи "Дневник". Траверсът на трите върха е вторият по популярност маршрут към най-високия връх в планината. На моменти наклонът там може да достигне 45 градуса. Основните трудности са почти отвестни снежно-ледови пасажи са на голяма височина.
През активния сезон (юни-септември) и при хубаво време Мон Блан на ден изкачват няколкостотин души.
 
Миналото лято българският алпинист Петър Унжиев загина при опит да покори връх К2 в планината Каракорум в Пакистан. http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Българска алпинистка загина на Мон Блан | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди