изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 08:22 EEST
НОВИ ЛИСТОВКИ ЗА ШОФЬОРСКИТЕ ИЗПИТИ    
НовиниНов тип изпити по теория вече ще държат кандидат- шофьорите. Кандидатите за шофьорски книжки ще трябва да са все по-интелигентни и компютърно грамотни. Новите листовки ще бъдат представени днес от министъра на транспорта Ивайло Московски. От 60 броят на въпросите става 45, но някой от тях ще имат повече от един верен отговор, предаде БНТ.  Времето за решаването на тестовете остава 45 минути.  Философията на теста обаче е коренно променена. Някои от въпросите ще имат по повече от един верен отговор (дори по 3-4), ще съдържат и доста уловки.


Тестът ще бъде поставен в запечатан с холограма плик и след попълването му ще минава през скенер. Компютър веднага ще изчислява колко точки е получил кандидатът и ако те са под 87, той ще бъде скъсан. В горния край на листовката ще има баркод. Всеки тест ще е строго индивидуален, което значи, че кандидатите на практика ще решават различни казуси и няма да могат да ги наизустяват предварително. Обещанието е системата безпристрастно да отсъжда дали допуснатите грешки са маловажни или не.
Досега върху решената листовка се налагаше картонен шаблон с изрязани места на верните отговори. Проверяващият просто броеше грешките. Ако те са повече от 5, кандидат-шофьорът биваше скъсан. 
 
Очаква се новият регламент да влезе в сила от средата на следващия месец.

Обсъжда се и постепенното отпадане на хартиените листовки, а изпитните бланки ще се попълват директно в компютър. Учебните центрове за шофьори в страната вече са снабдени с необходимата техника. В залите за провеждане на теоретичния изпит са монтирани камери, които следят теста в реално време.

Общото мнение на експертите е, че след окончателното въвеждане на новата система възможността за корупционни практики при теоретичния изпит ще бъде сведена до минимум, се посочва в съобщение на МТИТС.

Следващите промени ще бъдат свързани с практическия изпит като се обмисля въвеждането на модерни полигони.

http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

НОВИ ЛИСТОВКИ ЗА ШОФЬОРСКИТЕ ИЗПИТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди