изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:22 EEST
Цистит на медения месец?    
Здраве„Меденият месец" и „първата брачна нощ" са две понятия, които след появата на първото антибебе хапче през 1960 г., отдавна са загубили първоначалния си смисъл. С промяната в нормите на поведение на съвременното общество и „циститът на медения месец" може да звучи архаично. Това, обаче е много често срещано неразположение, което засяга около 50% от сексуално активните жени в определен етап от живота им, показват данните от последните световни проучвания в тази област.

Зад романтичното наименование „цистит на медения месец" стои възпаление на пикочния мехур, което се получава след полов контакт. Това състоянието е типично за жените, тъй като уретрата им е по-къса и по време на секс бактериите по-лесно преминават през нея.

Резултатите от проучване сред американски студентки от началото на тази година показват, че правенето на секс 3 пъти седмично увеличава риска от цистит 2,6 пъти, а всекидневния секс – цели 9 пъти.

„Циститът на медения месец е втората най-често срещана уринарна инфекция в България. Този проблем спохожда между 40 и 60% от жените в детеродна възраст. Симптомите най-често са мъчителни и чести позиви за уриниране, които не винаги са съпроводени от парене и болка.

За да не се превърне в хронично заболяване, много е важно да бъде предприето правилното лечение и профилактика. Облекчаването на симптомите, което често се постига с препарати, съдържащи единствено екстрат от червена боровинка, не означава, че пациентът се е излекувал. Тези препарати по-скоро могат да бъдат използвани за профилактика, но не и за лечение при диагностицирана инфекция" – предупреди доц. д-р Борис Богов, Началник клиника по нефрология към УМБАЛ "Александровска".

В около 90% от случаите причина за „цистита на медения месец" е бактерията Escherichia coli (Ешерихия коли), която благодарение на своите пипалца (фимбрии) успява да се закрепи към стените на пикочния мехур и бъбреците.

Лекарствата, съдържащи екстракт от червена боровинка успяват да блокират 30% от пипалцата на причинителя E. coli, което обаче не е достатъчно, за да се пребори с нея организмът.

Затова, изпитате ли някой от гореизброените симптоми, незабавно се свържете с лекуващия ви лекар или гинеколог. http://www.tialoto.bg

 


Сходни връзки

Цистит на медения месец? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди