изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 17:38 EEST
НЕВЕРОЯТНА КРАСОТА Е ЗАВЛАДЯЛА БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА В БАЛЧИК    
Забележителности Хартиеното дърво дава плодове. Цвете като жар птица радва посетителите. За първи път в историята на градината цъфна агаве американа

Цветна красота властва в Ботаническата градина в Балчик. В разсадника са цъфнали прекрасни английски рози, които градината получи преди по-малко от година от английски колекционер. Те разкриват своята красота в Балчик за първи път и цъфтят цяло лято, обясни за НДТ Петя Георгиева.

Именно Розариумът е едно от най-красивите места в градината, където цъфти Царицата на цветята. Счита се, че родината на розата е Персия. Днес съществуват главно два района, в които се култивират рози с цел получаване на розово масло. Първият е районът на България и Турция, където се отглежда маслодайната роза, а вторият – Южна Франция и Мароко. Сред розите, които се отглеждат в Балчик има и синя роза. 11 вида пълзящи рози са обгърнали беседката в градината и тя през лятото потъва в красота и романтика. В Балчик се отглеждат и няколко вида щамбови рози или дърво с розов цвят. Тази година се представя и колекция английски рози, подарени от един от най-видните селекционери англичанинът Дейвид Остин. Те са съчетания на чайно хибридната роза с качествата на старите рози, които вече не са популярни поради еднократния си цъфтеж, но са уханни и устойчиви на болести. Т.нар. английски рози са разработени през 80-те години на миналия век и сега набират популярност. В Балчик в специален участък могат да се видят 18 сорта.

В момента в градината са цъфнали и индийските люляци, чиито цветове са обагрени в бяло, розово, лилаво. Могат да се видят цветовете и на два вида хибискуси. Освен широкоразпространения вид, тук може да се види вид, който е с  цветове големи, колкото чиния за хранене, в червено, розово и бяло. Тази природна прелест може да се види в Плачещата градина, в долния край на Тунела на чимшира.
Посетителите в Ботаническата градина могат да видят и цъфнали пясъчни лилии, както и различни други водни цветя.
Пясъчната лилия е най-красивото растение по пясъчните крайбрежия е пясъчната лилия. Листата са синьо-зелени от восъчния налеп, с който са покрити. В летните жеги оцелява чрез дълбоко заровени луковици. За растежа си може да използва и солена вода. Пясъчната лилия е включена в Червената книга на България.

            Цъфнала е и цезалтинията, която е храст с интересни цветове в жълто, оранжево и червено, които наподобяват жар птица. От цветята, които цъфтят в градината край морето, най-силен ефект имат цъфналите ванилии, които са силно ароматни и са наречени така, тъй като ароматът им е много сходен с този на ванилията. В момента цъфнали са и тагетес или камшик, а ботаниците подчертават, че на друго място у нас няма такива екземпляри.   
Новост е и това, че хартиеното дърво плододава. Плодовете му са като оранжеви розички и могат да се ядат, макар да имат странен вкус.
Хартиеното дърво е уникално с цветовете и с кората си, от която в началото на нашата ера в Китай се е произвеждала най-фината хартия в света. То, както и бонбоненото, могат да се видят в Гетсиманската градина. Там растат и дървото-лале,  двуделния гинкго и др. Моливното дърво пък впечатлява с плодовете си, които наподобяват дървесината на качествените моливи Точно до басейна, обграден с перуники, расте бонбоненото дърво. То е средиземноморски вид. На алеята към Розариума расте гинкго. Авторът на еволюционната теория го нарича жива вкаменелост отпреди 150 милиона години. Открито е през 1690 г. в Япония. Естественото разпространение на вида е Югоизточен Китай, но е отглеждано във всички будистки храмове като свещено дърво.

Тази година за първи път цъфна агаве американа, при това две растения. Досега са цъфтели други видове агаве, но за американа няма сведения в историята на градината. Цветът достига размери до 4-6 метра. Ботаническата градина в Балчик притежава една от най-богатите, втора в Европа след тази в Монако, колекции от едроразмерни кактуси и сукуленти.

Градината е създадена през 1955 г. на територията на парка в бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария. Днес на обща площ от 65 дка са разположени колекции на растителни видове от цял свят. Една от големите атракции е колекцията от едроразмерни кактуси и сукуленти.

Последната инвентаризация, извършена в Ботаническата градина в Балчик, сочи, че там се отглеждат около 2800 вида растения и още около 1600 вида кактуси и сукуленти. Най-старите екземпляри са на около 60-65 години, тъй като се знае, че когато са пренесени в Балчик са били на възраст между 5 и 10 години. Най-голямото по височина растение е петметров сукулент абесинска млечка.  Най-тежкото растение, което се отглежда в градината, е вид опунция, която тежи над половин тон и 12 мъже трудно могат да я преместят.

НДТ

 

 

 

 


Сходни връзки

НЕВЕРОЯТНА КРАСОТА Е ЗАВЛАДЯЛА БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА В БАЛЧИК | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
НЕВЕРОЯТНА КРАСОТА Е ЗАВЛАДЯЛА БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА В БАЛЧИК
Автор: Anonymous да 2011-08-30 @ 16:24 EEST
Прекрасно е всичко,но цената на входа е като за чужденци,не като за българи.Направиха така че в собствената си държава да не можеш да посещаваш забележителностите :(
НЕВЕРОЯТНА КРАСОТА Е ЗАВЛАДЯЛА БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА В БАЛЧИК
Автор: Anonymous да 2011-08-30 @ 18:18 EEST
Вход: 10 лв. Едно четиричленно семейство трябва да остави 40 лв. Е, как да стане това с нашите доходи? Безумие и престъпление е да се искат толкова пари от българите! Ала Бог високо, цар далеко...
НЕВЕРОЯТНА КРАСОТА Е ЗАВЛАДЯЛА БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА В БАЛЧИК
Автор: Anonymous да 2011-08-31 @ 01:05 EEST

Струва си да ви кажа. С един билет може цял ден да си щъкаш нагоре-надолу. За деца е доста по-евтино - май 2лв. :-)


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди