изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 06:20 EEST
МЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ    
Времето Септември е последният летен месец, но вече по-осезаемо се усеща полъхът на есента. Денят значително се скъсява и от 13 часа и 13 минути в началото намалява на 11 часа и 51 минути в края на месеца. Продължителността на слънчевото греене намалява до 230 часа, което довежда до чувствително намаляване на дневната сума на топлинния баланс. Утрините са малко по-хладни, а вечерите настъпват по-рано. Към края на месеца падат и първите есенни слани.

 Морето е по-топло и бризът рядко отстъпва от навиците си за да допусне северните ветрове, затова и по крайбрежието времето позволява да се използват и последните летни дни от почиващите по Черноморието.

Отслабването на интензитета на атмосферната циркулация и все още продължителното слънчево греене са причина климатичното засушаване в края на лятото често да се усилва. Преваляванията вече нямат интензивността на летните валежи, което прави септември най-сухият месец през топлата част от годината .

През септември средномесечните температури в сравнение с август намаляват с 3  -  4 градуса  и за вътрешността на Добричка област те са 16 – 17 градуса, а за Черноморието между 18 и 19 градуса.

Количеството на валежите през септември  за Добричка област е между 25 и 40 литра на квадратен метър /една от най-ниските през годината/.

Най-много валежи в гр. Добрич са паднали през септември 1999 година – 165,9 литра, а най-малко през 1983 и 1984 година само 6,3 литра за месеца.        

На 23.09. Слънцето влиза в знака Везни и дава началото на есента, а на 12-ти от 12 часа 26 минути е пълнолунието.

ОЧАКВАНИЯТА

Средната месечна  температура се очаква да бъде по-висока от  нормалната, а месечната сума на валежите  ще бъде за повечето места около и по-малка от нормата.

През първото десетдневие  на септември времето ще бъде предимно слънчево. По-значителна облачност и краткотрайни превалявания  са вероятни главно около 3-ти и около 6-ти, след което до края на десетдневието ще се установи слънчево време.

През повечето дни на второто десетдневие атмосферата ще е устойчива. Ще бъде слънчево, сухо и топло. Вероятност за превалявания, последвани от временно понижение на температурите  ще има около 12-ти – 13-ти.

В началото на третото десетдневие ще има повишена вероятност за валежи и по-чувствително захлаждане. След временно стабилизиране около средата на десетдневието, през последните дни от месеца отново се очаква да има условия за превалявания, с температури близки до обичайните .

Максималните температури през месеца ще бъдат между 26 и 33 градуса, а най-ниските минимални между 7 и 12 градуса.

 

Хидрометеорологична  обсерватория  -  Добрич

Тодор  Костадинов  -  метеоролог

 


Сходни връзки

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди