изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 04:13 EEST
СИМВОЛИЧЕН ПРОТЕСТ НА ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ    
НовиниСимволичен предупредителен митинг – протест на земеделски производители от страната се проведе вчера в Добрич във връзка с неизпълнение на ангажиментите на правителството към сектора. Фермери от цялата страна се събраха на площад „Свобода”.

Председателят на Асоциацията на българските зърнопроизводители Стелиян Стоянов обясни, че производителите настояват да се изпълнят поетите от правителството обещания. Фермерите настояват да им се осигури безакцизно гориво за земеделската техника, да се извършат промени в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, а също и да се подпише финансова рамка за определяне на субсидиите за сектора през следващите три години.
„Искаме правителството да си свърши работата, така, както е разписано”, коментира председателят на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов. Той обясни, че след предупредителните протестни действия вчера в Добрич, сега отново ще дадат възможност на правителството да реагира. Как ще продължат протестите, ако зърнопроизводителите не бъдат удовлетворени от действията на правителството, ще стане ясно след сеитба. Тогава ще имаме достатъчно време да протестираме, каза още Христов.
"Аз днес не видях протест, не видях недоволство сред представителите на бранша. Протестът е крайно действие, когато липсва диалог. До момента правителството изпълнява поетите ангажименти". Това каза на пресконференция в Добрич зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова след откриването на изложевието "Селското стопанство и всичко за него" по повод символичният протест на зърнопроизводителите. Според нея, няма икономически причини за протестни действия в най-успешния сектор. И припомни, че произведеното количество пшеница тази година е близо 4,3 млн. тона и очакванията са зърното да бъде продадено на добра цена.
За следващата година са отпуснати 500 млн. лв. за земеделие, които трябва да бъдат разпределени справедливо и към останалите сектори като животновъдството, каза още Св. Боянова. Предложението на правителството е 240 млн. лв. да бъдат заделени за земеделие, което ще вдигне размера на националните доплащания по 30 лв. на декар вместо миналогодишните 28 лв. Относно акциза за горивата тя обясни, че се чака одобрението на Европейската комисия за преработената нотификация за акциза.
 


Сходни връзки

СИМВОЛИЧЕН ПРОТЕСТ НА ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди