изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:09 EEST
ДОБРУДЖАНСКИЯТ ЗЕМЕДЕЛСКИ ИНСТИТУТ Е С НОВИ СОРТОВЕ    
ЗемеделиеНови сортове пшеница, които по различни причини по-рано са били спрени, сега предлага Добруджанският земеделски институт в Генерал Тошево.

Те са Свилена и Галатея. Освен това институтът има още два сорта, които вече са регистрирани в Турция, Галатея и Ивета. Така сортовете, които предлага в южната ни съседка вече са пет и вече  разработките на научните работници от Генерал Тошево навлизат и в Мала Азия. Това е добър атестат за това, че сортовете ни са добри, коментира заместник директорът на института и селекционер по пшеницата Николай Ценов. Освен това сортове на ДЗИ има засети тази година и в Румъния и Македония.
На изложението „Селското стопанство и всичко за него”, където ДЗИ е традиционен участник, тази година се очаква най-голям интерес да има към сорта Енола. С него у нас тази година бяха засети около 30 на сто от площите с пшеница. Заявките са няколко пъти по -големи от произведеното количество, но няма да останат земеделски стопани без семена, допълни Ценов. Той препоръча на фермерите да не залагат само на един сорт, а да сеят няколко сорта пшеница.
 


Сходни връзки

ДОБРУДЖАНСКИЯТ ЗЕМЕДЕЛСКИ ИНСТИТУТ Е С НОВИ СОРТОВЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди