изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:59 EEST
ОТНОВО СЕ ОЧАКВА РЪСТ НА ПОЛСКИТЕ ТУРИСТИ В БЪЛГАРИЯ    
Интервюта Пред НДТ д-р Гражина Хоронжикевич, първи съветник в посолството на Полша у нас и ръководител на отдела за промоция на търговията и инвестициите

 

 

-         В условията на икономическа криза как се развива търговският стокообмен между България и Полша?

-          До 2009 година търговският обмен между Полша и България постоянно нарастваше. Ръстът на полския износ за България през този период е бил по-висок от средния растеж на общия полски износ. През 2009 г. стокообменът между Полша и България в сравнение с 2008 г. намаля заради кризата. По предварителни данни през 2010 г. стойността на взаимен търговски стокооборот между Полша и България е достигнала 646,8 милиона евро, което означава ръст от 22 процента в сравнение с 2009 г. Вносът от Полша е достигнал 395,3 млн. евро и е по-голям с 14 %, а износът за Полша е достигнал нивото от 251,5 млн. евро и ръстът е 36 процента. За шестте месеца на 2011 година стойността на взаимния търговски стокообмен между Полша и България достигна 371 милиона евро, което означава ръст с 25 процента в  сравнение със същия период на 2010 г. Вносът от Полша е достигнал 200,7 милиона евро и е бил със 17 % по-голям, а вносът достигна ниво от 179 милиона евро и бележи ръст от 35 процента.

 

-         Кои са основните стокови групи в търговията между двете страни?

-         Основните стокови групи във вноса от Полша са изделия от електромашинната промишленост, химически продукти,у продукти на хранително-вкусовата промишленост. В разнообразието на полските стоки, изнасяни за България, доминират машини и оборудване, фармацевтични продукти, хранителни стоки, включително месо и месни продукти и готови хранителни стоки, пластмаси, както и други изделия, включително и мебели. Полският експорт обхваща широка гама хранителни продукти като мляко и млечни изделия, месо и месни изделия, яйца, шоколадови изделия, консервирани храни и готови храни. В износа на българските стоки за Полша доминират неблагородни метали и изделия от  тях, текстилни материали и изделия, продукти на хранително-вкусовата промишленост, включително вина. Изнасят се нерафинирана мед, изделия от стъкло, вино, трикотаж, алуминиево фолио, играчки и др.

 

-         Тази година ще бъде запомнена с увеличението на полските туристи у нас, поне такива са данните за курорта Албена. Каква е картината за страната като цяло?

-         Радвам се, че отбелязахте, че има ръст на полските туристи. За търговския баланс е важен фактът, че в последните години нараства интересът на полските туристи за почивка в България. По данни на Националния статистически институт, през 2010 г. почти 253 хиляди полски туристи посетиха България, което постави Полша на пето място по брой туристи, посетили България. Това е много повече в сравнение, например с 2000 г., когато полските туристи бяха 35 000. Това означава, че България става все по-привлекателна за полските туристи. Полша има население от 38 милиона души и пазарът е голям. България винаги е била привлекателна за полските туристи, които сега се възвръщат тук. Тази година за периода януари-юни България е била посетена от 43 хиляди туристи. Трябва обаче да се подчертае, че туристите от Полша идват основно през юли и август. Очаква се за цялата година броят на туристите от Полша да бъде по-голям в сравнение с миналата година. България има какво да предложи – топло море, слънце. Все по-привлекателни са лечебните центрове. Така страната става все по-привлекателна за полските туристи, които вече са по-взискателни. Не им стига море и слънце и имат нужда от по-разнообразен туристически продукт. Ние искаме да привлечем интереса на българите да посещават Полша, нашите европейски градове. Интересно е да се види историческото минало, но и съвременната Полша, как се развива икономиката, селското стопанство и другите сектори. Надяваме се и българите да посещават Полша. Срещаме се с български туроператори, които всяка година посещават Полския панаир. Все по-често се мисли за организиране на пътувания в Полша. А българите са все по-любознателни и заинтересовани от пътувания, така че ние се надяваме Полша да стане интересна дестинация. 

 

-         2011 г. е и годината на полското председателство на ЕС. Как това ще се отрази на икономическите взаимоотношения между България и Полша?

-         Страната, председателстваща ЕС, се явява модератор и трябва да се вземат предвид интересите на всички страни в общността. Това е направление, по което Полша ще работи, включително и в България.   Развитието на вътрешния пазар и укрепването на външната енергийна политика на ЕС са основните приоритети на Министерството на икономиката на Полша по време на полското председателство на Съвета на ЕС. Ведомството, в сътрудничество с Европейската комисия, ще се стреми да засили търговските отношения на Съюза с трети страни. Приоритетите на полското председателство, което започна на 1 юли 2011 г., са нарастване на вътрешния пазар, външната енергийна политика и общата търговска политика. В областта на подобряване на услугите и функционирането на вътрешния пазар, Полша ще се съсредоточи върху развитието на електронната търговия, за да се даде възможност за участие в пазара и да се използва електронната търговия в пълна степен и в същото време развитието на всички държави, които участват във вътрешния пазар. Приоритет ще е развитието на услугите, които съставляват 70 на сто от БВП на ЕС. Планираме да работим за подобряване на регулаторната сфера, в която функционират европейските дружества. Полското председателство ще подкрепя процеса на присъединяване на Румъния към СТО, разчитайки това да стане още през 2011 г. Друга задача на Полша в областта на търговията със стоки на ЕС ще бъдат преговорите за споразумения, за свободна търговия с азиатските държави като Индия, Сингапур, Малайзия. Възможно е започването на такива преговори с Виетнам.

 

-         Предвиждате ли прояви, свързани с полското председателство, у нас?

-         На 26 септември по време на Пловдивския панаир ще се проведе българо-полска конференция, в която ще могат да участват и заинтересовани фирми от Добрич и региона. Очакваме да пристигне делегация от полски фирми, които са основно от автомобилния бранш, електрониката, строителните материали и др.

 

-         Какво е състоянието на полската икономика?

-         Полша може да се похвали с успех, който увенча двадесетгодишния период на изграждане на демократична държава и свободна икономика. Тя напълно оползотвори шанса, който се откри пред нея с присъединяването към Европейския съюз. След седемте години членство страната се утвърди като лидер в региона, който успешно използва европейските средства. Полша инвестира в развитието на транспорта, модернизацията на икономиката, развитието на регионите, подпомага повишаването на качеството на това, което най-често е наричано „човешки капитал”.

Разговаря Станислава КРЪСТЕВА

 


Сходни връзки

ОТНОВО СЕ ОЧАКВА РЪСТ НА ПОЛСКИТЕ ТУРИСТИ В БЪЛГАРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди