изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:59 EEST
ГРОСМАЙСТОР ПЕТКО ПЕТКОВ ОТНОВО СВЕТОВЕН ШАМПИОН НА 70 ГОДИНИ    
Спорт

Съвсем ясно си спомням,  че когато през 2002 г. предложих на Общинския съвет в град Добрич да удостои юриста Петко Андонов Петков за почетен гражданин мнозина  общински съветници  приеха да му се присъди званието по-случай края на  неговата изключителната спортна кариера. Тогава подобно на много други хора и самия аз споделях това мнение. В областта на шахматната композиция гросмайстора на два пъти през 1972 г. и 1990 г. е печелил олимпийски титли има и три световни титли за обратни матове 1998 г.  и за феерични матове 1998 г. и 2000 г.



 В световната ранг листа на шахматните композитори за всички времена на база получените точки световно признатия добружанец е обявен за недостижим. Писа  се, че дори да  спре  състезателната си дейност, то за първите десет години на новото хилядолетие, никой не е в състояние да го измести от първото място във вечната световна ранг листа, съобразно публикациите в албумите на ФИДЕ от 1914 г. до наши дни.  Прогнозата се оказа вярна, но трябва да се коригира.

      От София гм. Петков се завърна  да живее  в родния си град, но все се  тревожеше  за шахматния живот в България.  Видя каква  е  съдбата на клуба в града ни, болеше го, защото преди години имахме водеща роля в страната. И по ред обективни и субективни причини, въпреки  удостояването му за „Почетен гражданин на Добрич“, знаменития гросмайстор взе трудното решение да се премести да живее отново в столицата.  Тогава тук в нашия град той не успя да си осигури много мощен компютър необходим за неговата творческа и трудоемка интелектуална дейност.

       Във века на информационите технологии и интернет  едва ли някой  би могъл дори да предположи, че родения на 27 февруари 1942 г. в града ни съгражданин на такава възраст ще е способен отново да стане световен шампион. Изглеждаше нереалистично.  Понякога обаче живота  поднася изненади.  Впечатляващо на  Световното първенство по шахматна композиция за периода 2007-2009 г. българският шахмат постигна нов изумителен успех. Безапелационно наскоро конгреса на Международната федерация по шахматна композиция (WFCC),  в гр. Йеси (Италия), обяви  прочутия български гросмайстор Петко Петков - неизменният водач в световната ранглиста през последните 22 години, че се удостоява със световна титла в раздела "феерични задачи". В Италия гросмайстора  бе удостоен още и със званието "почетен член на WFCCФ".  Званието се дава за изключителни заслуги и то в много редки случаи. Интересна част от неговата биография е също, че той е изтъкнат спортен журналист с полувековен стаж в професията, бивш редактор във в. "Спорт" и бивш главен редактор на сп. "Шахматна мисъл".   Има над 6000 публикации в 33 страни.  

        Във връзка с предстоящия му 70-годишен юбилей  в САЩ са обявени два юбилейни конкурса в негова чест, а в Русия ще бъде издадена книга с избрани творби на гросмайстора. През недалечната  2000 г. за първи път американец издаде в САЩ книга посветена на оригиналното творчество на този недостижим българин, който не бе живял в неговата страна. Затова  считам, че като неговите съграждани можем също да последваме техния пример !

м.с. Тодор Спиров, председател на ЦСО-ШК Енергия 21 гр. Добрич

     

 


Сходни връзки

ГРОСМАЙСТОР ПЕТКО ПЕТКОВ ОТНОВО СВЕТОВЕН ШАМПИОН НА 70 ГОДИНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди