изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 18:13 EEST
СИБИРСКИ УЧЕНИ ПРОЯВЯВАТ ИНТЕРЕС КЪМ НАШИТЕ СЛЪНЧОГЛЕДОВИ ХИБРИДИ    
Земеделие

Има интерес за обмен на селекционен материал и научни работници с Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево. На посещение в Добруджанския земеделски институт – гр. Генерал Тошево вчера бе делегация на Сибирското отделение на Руската академия за селскостопански науки.



„Ние не сме за първи път в България. Причината за днешното посещение е документ, който през 2009 г. бе подписан между ръководството на Селскостопанска академия и Сибирското отделение на Руската академия на селскостопанските науки. В документа бяха заложени основна програма, цел и интереси на двете страни. Такава работа вече започна между нашите два института. Сега искаме да детайлизираме и прецизираме нашата съвместна работа”, коментира Николай Кашеваров – първи заместник-председател на Сибирското отделение, директор на Сибирския научно-изследователски институт по фуражите.

По време на посещението на руската делегация у нас сега са проведени срещи в София с ръководството на академията.

Интересът на руските учени към Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево е насочен към селекцията на слънчогледа.

„Наясно сме, че този институт работи много добре по отношение на селекцията но слънчогледа. В Сибирското отделение с подобни теми се занимава Алтайския научен институт. Площите със сортове, създадени от този институт са над 1 милиона хектара”, обясни Николай Кашеваров. И допълни, че интересът на руските учени е насочен към възможностите за работа по това направление. В тази връзка те искаха да обсъдят с ръководството на добруджанския земеделски институт възможностите за обмен на селекционен материал и учени и при договореност да се  подготвят документи за това.

Преди две години един от участниците в делегацията проф. Владимир Каличкин – главен научен секретар на Сибирското отделение е бил в България и тогава се  е запознал с отглеждането на слънчоглед тук. Тогава е подготвено рамково споразумение, а задачата сега е да се организира непосредствената работа.

Според руските учени, най-интересни и подходящи за агроклиматичмните условия при тях са сортове, които зреят по-рано и са по-устойчиви на засушаване. В района, където се отглежда слънчоглед, сумата на валежите, включително и снеговалежите, е 300-320 мл. Условията  при нас са по-сурови, обясни Николай Кашеваров. НДТ 

 

СЕРИОЗНО ПРИСЪСТВИЕ НА СОРТОВЕ НА ДЗИ В ТУРЦИЯ

 


Сходни връзки

СИБИРСКИ УЧЕНИ ПРОЯВЯВАТ ИНТЕРЕС КЪМ НАШИТЕ СЛЪНЧОГЛЕДОВИ ХИБРИДИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди