изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:10 EEST
ГАЗирана вода? Не! Благодаря!    
НовиниРешение за провеждането на местен референдум в Добрич днес не беше взето. Общинският съвет отложи гласуването на внесената докладна за редовната сесия на 20 септември,  по предложение на правната  комисия. Дотогава докладната ще премине  през разглеждане от останалите комисии и през становище на кмета Детелина Николова. Тази процедура би изместила датата на допитването след  23 октомври. Млади хора и майки с деца, които дойдоха на откритото заседание на градския парламент, настояваха за вземане на бързо и адекватно решение.  

Кметът Детелина Николова заяви, че в Добрич-град не е постъпвало  каквото и да било уведомление или искане за  проучване и добив. „Всички познаваме територията на нашата община. Тя е заключена в рамките на населеното място с изключително малко обработваеми земи,  минимална част от тях са общински. Няма никакъв шанс тук да има сондаж”, заяви Николова, която посочва, че общината не може  да въведе мораториум върху добива, защото  по Закона за подземните богатства  с тях се разпорежда правителството. Общинският съвет принципно даде съгласие:  при заявяването на конкретни намерения за проучване, то да става само след местен референдум.  

Николова настоя за публично обсъждане във време извън изборната кампания. Тя се ангажира в Добрич да дойдат експерти на МОСВ, БАН и представители на неправителствени организации.  От опозицията се обявиха против опитите на ГЕРБ да забави разглеждането на докладната, внесена от 15 съветници. ВМРО подчертава необходимостта от дългосрочна политика при допитванията  и предлага всяка година в бюджета да се заделят средства за местни референдуми, които като преходен остатък да могат да се ползват за други цели. Възможността за включването на  още важни за развитието на общината въпроси /инфраструктура, образование/ ще увеличи броя на гласуващите. „За да са валидни резултатите от референдума е необходимо своя вот да дадат повече граждани, отколкото на последните местни избори през 2007 година- при толкова намаляло население това е трудна задача. Една година след дадено допитване не може да се провежда такова по същата тема”, отбеляза общинският съветник Йордан Йорданов.   

http://dobrudja-news.net/

НА ПРОТЕСТ ДОБРИЧ КАЗА „НЕ” НА ШИСТОВИЯ ГАЗ

 


Сходни връзки

ГАЗирана вода? Не! Благодаря! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди