изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:59 EET
Овчаров: Мълчат, че Пеевски и Василев взеха ”Булгартабак”    
Политика Драмата не е в това дали аз съм убеден кой е купувачът на "Булгартабак", а защо всички си мълчат. Едно странно мълчание обвива тази сделка – мълчи Мартин Димитров, мълчи Иван Костов, мълчи Ахмед Доган. Това каза депутатът от "Коалиция за България" и бивш министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров пред Нова телевизия, цитиран от БГНЕС. Миналия петък Надзорният съвет на Агенцията за приватизация одобри с 6:1 гласа продажбата на „Булгартабак” на австрийското дружество "БТ Инвест", зад което основно стои руската Външнотърговска банка. Купувачът предложи 100,1 млн. евро за 5 881 380 броя акции, представляващи 79,83% от капитала на "Булгартабак - Холдинг" АД.

През май Овчаров написа на листче кой е реалният купувач на Булгартабак и го запечата с восък, като го остави на съхранение във в. "24 часа".
Сега листчето е разпечатано и там пише, че инвеститори са Цветан Василев (собственик на Корпоративна търговска банка) и Дилян Пеевски, депутат от ДПС и медиен магнат заедно с майка си Ирена Кръстева.
Според Овчаров Василев си купува "Булгартабак" с държавни пари, тъй като банката управлява 600 млн. лв. на държавни фирми.

В неделя пред Нова телевизия премиерът обяви, че лично бившият финансов министър Милен Велчев, който е консултант на купувача по сделката, му звънял по телефона с предложение да го запознае с намеренията на новите собственици. Тогава премиерът отказал, защото не желаел да се меси в сделката.

По думите на депутата от БСП правилата за тази приватизационна сделка са направени така, че кандидат-купувачите да бъдат игнорирани, с изключение на един.
"Изпълнителният директор на агенцията и министърът трябва да знаят това. Как Надзорният съвет одобри сделката, без да знаят произхода на средствата. Не знаем кой купува и как купува, но сме определили правилата така, че да се знае кой ще купи Булгартабак", категоричен е бившият министър.
Правилата са така направени, че да бъдат игнорирани големите играчи.

"Малко ми е странно мълчанието на ДПС. Но сега виждаме колко малко е ангажиментът на новия купувач за изкупуване на тютюн, много по-малко отколкото "Булгартабак". ДПС явно имат друг интерес, не този на неговите избирателите. Не знам дали има уговорка между Борисов и Доган, но се знае, че Дилян Пеевски е депутат от ДПС", посочи двусмислено Румен Овчаров.
На последния вот на недоверие Пеевски не участва в гласуването срещу кабинета на Борисов, но не бе санкциониран от Доган.

В понеделник пред bTV Ахмед Доган обяви, че не знае и не го интересува кой стои зад собствеността на фирмата, закупила холдинга.
"След няколко дена или седмица ще се запознаем с целия договор", поясни тогава лидерът на ДПС.

"Руската Външнотърговска банка е само посредник – тя има клиент, когото обслужва", каза днес Румен Овчаров, запитан защо БСП се противопоставя руснаци да купят "Булгартабак". Той каза, че левицата винаги са искали да се продаде "Булгартабак", но ДПС се е противопоставяло на два пъти и това е била една от причините той да подаде оставка като министър в правителството на Тройната коалиция през 2007 г.

dir.bg

 


Сходни връзки

Овчаров: Мълчат, че Пеевски и Василев взеха ”Булгартабак” | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Овчаров: Мълчат, че Пеевски и Василев взеха ”Булгартабак”
Автор: Anonymous да 2011-09-07 @ 11:00 EEST

Защо трябваше да се продба "Булкартабак"  на чужди фирми, защо всичко българско трябва да се разпродава. Нима нашите управници не могат  да оставят български предприятия да работят за българите. Това вече не е държава.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди