изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:32 EET
КАТ: Месец без книжка, ако не спреш на ”зебра”    
Ред и сигурностРъководството на столичната служба КАТ предлага да се отнема за един месец свидетелството за правоуправление на всеки шофьор, който не дава предимство на пешеходна пътека. Предложението ще бъде внесено в парламента, каза началникът на службата Богдан Милчев. Предвижда се и повишаване на глобите за шофьорите-нарушители на "зебра", добави той.

Милчев се включи в най-новата кампания за безопасност на пътя - "Вдигни ръка, спри джигита". Тя е организирана от МВР и  в. "Стандарт" и цели да намалеят злополуките и смъртните случаи с пешеходци, блъснати на "зебра". Начало на инициативата бе дадено по обед пред Софийския университет "Св. Климент Охридски".
Организаторите призовават пешеходците да сигнализират на водачите с високо вдигната ръка, преди да пресекат улицата.

„Повече от 20 години важат правилата на по-нахалния, по-големия, по-арогантния – той пръв да премине. От юни започнахме да превъзпитаваме пешеходците и водачите да спират на пешеходна пътека”, каза още шефът на КАТ цитиран от "Фокус". Според него не е нужно да минат две години, за да се превъзпитават водачите, а още сега трябват принудителни мерки.

Министърът на културата Вежди Рашидов, столичният кмет Йорданка Фандъкова, магът Астор, певецът Миро, актьори, спортисти и други звезди подкрепиха инциативата и дадоха пример как се пресича безопасно.
Служители на пътна полиция раздаваха на водачите специално подготвени стикери, съобщи БГНЕС.

"По българските пътища не се шофира, а се води война", каза пред журналисти Рашидов, който преди време получи златен талон от КАТ заради това, че 40 години не е регистриран да прави нарушения на пътя. Той добави, че за месец при военен конфликт няма толкова жертви, колкото за нощ по родните пътища.
Според министъра дълги години е царяло безхаберие, но сега ръководството на Пътна полиция е взело нещата в свои ръце.
„Трябва да има драконовски санкции. Може да не правиш нарушения, но нарушител да те убие”, смята министърът.

Над 300 пешеходни пътеки в София са маркирани със специални ефекти на светещи перли, а около 200 вече имат специално монтирано осветление, коментира Йорданка Фандъкова.
Тя призова в навечерието на новата учебна година да пазим децата на пътя. Съветът по безопасност на движението на децата в София през последните години е започнал с изграждането на площадки и кабинети за обучение на децата. За последните три години са изградени 22 площадки, тази година се строят 6.

От 1 септември започнаха полицейски проверки на шофьорите доколко и как спазват правилата на движение при пресичане на пешеходци по обозначените столични улици.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

КАТ: Месец без книжка, ако не спреш на ”зебра” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди