изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:49 EEST
Обновена експозиция за Добричката епопея представя Военно гробище – музей в Добрич    
ИсторияДобрич. Обновена е експозицията за Добричката епопея – 1916 година, във Военно гробище – музей в Добрич, предаде кореспондентът на Радио “Фокус” – Варна. Първата експозиция, посветена на епопеята, е подредена през 2003 година. Това заяви уредникът на музея Радослав Симеонов. По неговите думи изложбата тогава е била “малка революция” в музейното дело, защото за историческото събитие в миналото дълги години не се е говорило. На практика това събитие е трябвало да бъде заличено от историята на българите съвсем несправедливо. 

Въпреки тези опити Историческият музей в Добрич макар и късно започва събирателска дейност за събитието. Работата е трудна, тъй като много от свидетелите на епопеята са починали, много неща са безвъзвратно изгубени, каза Радослав Симеонов. Все пак с много усилия е постигнато много и новата експозиция вече представя историята в един по-различен ракурс. Вдъхновение за обновяването на изложбата е дошло и след едно ценно дарение, направено в края на миналата година от Министерство на отбраната. Част от оръжието е свързано с боевете по време на Първата световна война на Добруджанския фронт. Затова и акцентът в сегашната експозиция е оръжието. Откроява се една австро-унгарска картечница “Шварц Лозе”. Едва около 200 картечници от този вид са били внесени в България на въоръжение, каза Радослав Симеонов. От тях в наши дни са останали само няколко експоната и единият от тях може да бъде разгледан в Добрич. Картечницата е интересна с това, че е с водно охлаждане и е много характерна за конкретния исторически период. Йордан Йовков в своя разказа “Българка” разказва за една храбра добричлийка Шина, която непрекъснато в дните на Добричката епопея носи вода с кобилицата за прегряващите картечници на бойците, защитаващи града, припомни Симеонов. В експозицията са включени и различни единици войсково оръжие, които са били на въоръжение не само в българската, но и в останалите армии, участвали в сраженията при Добрич. Най-популярна е била пушка “Манлихер”, която може да бъде видяна в няколко вариации. Посетителите на изложбата могат да разгледат също пушка “Маузер”, била на въоръжение в турската армия, “Мосин”, характерна за руската армия. Представени са няколко експоната лично офицерско оръжие, тъй като офицерите са били въоръжени само с пистолети – “Наган”, “Парабел”, “Раст Гасър”. Изложени са две кавалерийски шпаги. Едната е руска, другата – българска. Във фонда на музея са постъпили и някои нови документи, свързани с участници в Добричката епопея, например свидетелство за смърт (документ, издаван от щаба на армията и изпращан до близките на починалия). Показаният такъв експонат е дори със снимка на загинал. Представени са уволнителен билет, спомени на участник в боевете, акт за смърт, книги и печатни издания, посветени на епопеята. Изложбата предлага богат снимков материал – документирани от фотообектива военни действия, ликове на участници, тържествата, провеждани на Военното гробище през 40-те години, защото то е било съсредоточие на всички чествания, свързани с Добричката епопея по него време. Издирени и представени са образите на командващи чуждите армии на Добруджанския фронт. Посетителите на изложбата могат да разгледат извадки от летописната книга на музея. Сред тях се откроява едно, към което човек не може да остане равнодушен, когато го чете: “Мили татко, много те търсих но не можех да намеря скъпите ти кости. Поклон пред твоята светла памет. Прости твоите две деца Надя и Наско”. Обновената експозиция може да бъде разгледана от днес.
Жулиета НИКОЛОВА
 


Сходни връзки

Обновена експозиция за Добричката епопея представя Военно гробище – музей в Добрич | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди