изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 07:00 EEST
Бисер Петков е новият председател на НОИ    
ПарламентНародното събрание избра Бисер Петков за председател на Националния осигурителен институт (НОИ). От 116 депутати в зала, 91 гласуваха „за”, трима – „против”, а 22-ма се въздържаха. При дебатите от ПГ на Коалиция за България и ДПС обявиха, че ще гласуват в сиво за Петков, тъй като той е човек с професионални качества, но от ГЕРБ са партизирали избора, предаде "Фокус". Мястото на управител на НОИ беше овакантено, след като през май Христина Митрева подаде оставка.

Отговорността за този избор трябва да се носи от възможно по-голям брой парламентарни групи и депутати, които да подкрепят прозрачността и начина на харчене на публичните средства от бюджета на осигурителния институт, заяви при дебатите Хасан Адемов, цитиран от БТА.
Той уточни, че ПГ на ДПС е била готова да подкрепи номинацията, но само ако е имало предварителни консултации. Кандидатурата на Петков е на управляващите и това оставя впечатлението за партийно назначение, коментира Адемов, но не отрече професионалните качества на претендента.

Според Адемов обаче квалификацията на Петков - експерт в областта на капиталовите пенсионни схеми, поставя въпроса какъв тип пенсионна система оттук нататък ще наложи социалното министерство, респективно правителството. Дали ще бъде въведена капиталовата пенсионна система или ще остане и занапред балансираният модел между солидарните и капиталовите схеми, каквато е препоръката на ЕК. Предизвикателства пред Петков са и ниските пенсии, постоянно задълбочаващият се дефицит в бюджета на ДОО, предупреди Хасан Адемов.

Не политизирайте избора на шефа на една институция и нека не гласуваме предизборно, призова колегите си председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ.
Тя заяви, че няма преки впечатления от работата на Петков, но подчерта, че при изслушването му пред ПГ на ГЕРБ кандидатът се е справил отлично и има идеи как да бъдат решени ключови проблеми. Затова, според Стоянова, Петков ще отключи реформите в НОИ.

Председателят на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев, който е от Коалиция за България, заяви, че в левицата го уважават, но се надяват да не се влияе от мнението на премиера и на министъра на финансите. Тъй като Петков е бил част от екипа на т. нар. тройна коалиция като зам.-председател на Комисията за финансов надзор, Коалиция за България ще гласува "въздържал се", каза преди избора Стойнев.

Ще работя за модернизацията на НОИ - за по-голяма прозрачност и отварянето на институцията към работодателите и осигуряваните лица, каза в кулоарите след избора Бисер Петков. За него било важно, че е получил подкрепата не само на управляващата партия, а и на останалите парламентарни групи.
"Възприемам себе си като експерт. Като управител на НОИ той си поставя целта да улеснява работодателите и осигуряващите се да спазват по-лесно законовите си задължения", обясни приоритетите си той.
Той допълни обаче, че ще се старае да запази добрите традиции в осигурителния институт.

Петков, който в момента е асистент в УНСС, бе фаворитът на ГЕРБ за председател на института.
За неговата номинация се разбра в началото на юли. Депутати от ГЕРБ се противопоставиха на номинацията, която беше на финансовия министър Симеон Дянков и поискаха начело на ведомството да застане техният колега Светлана Ангелова, която сега е зам.-председател на социалната комисия в парламента, припомня БГНЕС. Ангелова обаче си направи отвод.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Бисер Петков е новият председател на НОИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди