изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:08 EEST
ЗАДЪРЖАХА ОБЩИНАРИ ПО ПОДОЗРЕНИЕ В ДЛЪЖНОСТНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ    
Ред и сигурност

При проведени процесуално-следствени действия от служители на Териториално звено “Борба с организираната престъпност”  - гр. Добрич, са задържани Ю. И. /55 г./, Д. К. /36 г./ и Д. Д. /37 г./, и тримата служители на община Каварна, информираха от МВР. Разследващите установили, че групата в различно съучастие e извършила множество длъжностни престъпления с цел облагодетелстване.  Престъпните действия били свързани с придобиване на имоти – общинска собственост, на цени далеч под пазарните.



 

Групата прилагала различни доказани в практиката незаконни схеми. При един от престъпните механизми общинските служители първо издирвали и одобрявали подставени лица, на които им се давало право на строеж. На втория етап - тримата изготвяли строителни книжа с невярно съдържание (проекти, разрешения за строеж, даване на строителна линия и др.). С тези документи било удостоверявано, че върху парцелите е започнат строеж и е изграден нулев цикъл (основи). Това било необходимо условие, за да може подставеното лице да закупи определения общински парцел без търг и по цена определена от експерт-оценител. Даваната цена обикновено била десетократно по-ниска от пазарната. Имотите, разигравани по тази схема, били изключително атрактивни - граничещи със ската към морето в Каварна и с. Топола. При последния етап на престъпната схема подставените лица прехвърляли имота на един от тримата обвиняеми или на посочени от тях лица срещу парична сума или срещу част от имота.
Групата прилагала и втора незаконна схема. Общинските служители извършвали манипулации в подробния устройствен план. Целта била частни имоти, придобити от общината чрез търг, да се обособяват като общи (съсобствени) със съседни общински земи. Предварително в съседство се оставяли нерегулирани общински имоти, които понякога били по-големи от имота, към който се присъединявали. По този начин съседните терени били закупували без търг (ликвидация на съсобственост), по цени също многократно по-ниски от пазарните. Разследващите документирали случаи, при които по този начин, са се облагодетелствали трети лица и роднини на тримата обвиняеми. При извършените претърсвания, в рамките на процесуално-следствените действия, са иззети документация и компютърни конфигурации, а от Д. К. са иззети и 235 000 евро.

 

Коментар на Цонко Цонев по повод изнесената от областния лидер на РЗС в Добрич Кирил Костов информация за задържани служители на община Каварна, в това число и главният архитект Юлиян Илиев: "Питайте новия говорител на РЗС Кирил Костов - Киро Шарана, за какви арести говори. Ето вижте главния архитект в момента се разхожда из площада. Това е дело №50 от миналата година и за рекет срещу неизвестен извършител. Тази акция, която прокурор Милена Любенова спретна, за мен е поръчкова. И защо не я направиха през юни или август, ами точно сега преди изборите. Иззети са два компютъра, а когато са ги претърсвали, не са представили съдебно разрешение. Нашият кандидат на РЗС в Каварна открито говори, че зад него стои Алексей Петров". Главният архитект Юлиян Илиев отказа коментар. "Виждате ме, че съм тук и не съм арестуван. Не искам обаче да коментирам", каза той.
"Прокуратурата по това дело не е внасяла искане за задържане. Ние не сме задържали никакви лица. Това е дело, което е от края на миналата година. Води се разследване и за длъжностно престъпление. Това е, което мога да кажа" - коментира прокурор Милена Любенова.

 

НДТ

 


Сходни връзки

ЗАДЪРЖАХА ОБЩИНАРИ ПО ПОДОЗРЕНИЕ В ДЛЪЖНОСТНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди