изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 04:38 EEST
ЗАТЪПЯВАМЕ БЪРЗО И НЕОБРАТИМО: ОБЛАСТТА НИ Е СРЕД ВОДЕЩИТЕ ПО НИСКА ОБРАЗОВАНОСТ    
ОбразованиеЖителите на Добричка област, които никога не посещавали училище са 3 706 души или 2%. Това сочат данните от последното преброяване на населението, съобщават от Териториалното статистическо бюро в Добрич.

Към 1 февруари навършилите 7-годишна възраст жители на Добричка област са 177 хиляди 216 души. 14 % от тях са с висше образование. 38 на сто от добруджанци са с дипломи за средно образование, а 17 на сто от навършилите 7 години са с начално и незавършено начално образование. Образователното равнище на добруджанци е по-ниско от средното за страната, където всеки пети е завършил университет.

В сравнение с предходното преброяване през 2001г., относителния дял на висшистите и завършилите средно образование се увеличава – тогава те са били съответно  9% с висше и 30 % със средно образование. Завършилите университет в област Добрич на възраст между 30 и 39 години са най- много - 5 242 души, следвани от тези между 40 и 49 години, които са 5 232 души. Висшистите над 85 години са само 65 души.

Над 90 на сто от висшистите живеят в градовете. Въпреки това образователното равнище на добруджанци остава по- ниско от средното за страната, където всеки пети е висшист. По относителен дял на лицата с най- високо образование областта се нарежда на 14 място сред останалите 28 области. С най-много дипломи за висше образование са столичани, близо 37%.

За сметка та това областта се нарежда на водещи места в класацията на ниско образованите - на шесто място при тези с основно, с начално и незавършено начално образование и на четвърто място при лицата, които никога не са посещавали училище. Най – неблагоприятно е положението в община Крушари, където сред лицата на седем и повече години с висше образование са едва 3,4%. В тази община преобладават лицата с основно образование – 40% и тези с начално и незавършено начално образование – 29%, малко над 6% никога не са стъпвали в училище. Подобна е картината и в община Добричка. Най-много хора са декларирали висше образование в град Добрич – 20%, а никога не са посещавали училище по – малко от 1%.   

В останалите общини делът на висшистите е над 11 % в Балчик и Каварна до 6,5 % в Тервел. В община Шабла 41 % са със средно образование, а в Генерал Тошево преобладават тези с основно образование – 35 %. НДТ

 

 


Сходни връзки

ЗАТЪПЯВАМЕ БЪРЗО И НЕОБРАТИМО: ОБЛАСТТА НИ Е СРЕД ВОДЕЩИТЕ ПО НИСКА ОБРАЗОВАНОСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди