изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 03:03 EEST
ДОБРИЧКА ОБЛАСТ Е С НАЙ-МНОГО ПЧЕЛНИ КОШЕРИ    
НовиниВ България няма случаи на болестта „Синдром на празния кошер” при пчелите


Няма случаи на болестта „Синдром на празния кошер” (по известна като изчезването на пчелите) в България, съобщи вчера пресцентърът на МЗХ като цитира земеделския министър д-р Мирослав Найденов. Болестта се наблюдава в САЩ и в някои страни от ЕС. Според министър Найденов обаче най-големия бич за пчеларството е използването на пестициди, от които се тровят пчелите. „Използването на пестициди е много голям проблем, това е индустрия, в която се въртят милиони левове”, каза той. Министър Найденов обяви, че ще направи съвещание за набелязване на мерки, с които да се затегне контролът. Очевидно проблемът е много голям и трябва да намерим механизми за ограничаване на проблема заради отравянето с пестициди. Може би ще минем към един доста по-рестриктивен режим на използване на пестициди, които вредят на пчелите, подчерта той. Директни субсидии за пчеларите в този програмен период на ЕС не са предвидени. Като цяло обаче в дебата за новата Общата селскостопанска политика на ЕС, който се води за след 2013 г., почти всички страни, включително и България, предлагат това да бъде променено и пчеларите също да се възползват от директни субсидии. По Националната програма за пчеларство са осигурени 19,6 млн. лв. за периода 2011 – 2013 г.
С 11,2% се е увеличило производството на пчелен мед у нас през миналата година спрямо 2009 г. През 2010 г. общото произведено количество е 10 595 тона. Експортът на пчелен мен също е нараствал с 39,6%. През миналата година са изнесени 8540 тона мед. През 2010 г. броят на стопанствата отглеждащи пчелни семейства е 27 477. Характерна черта за сектора е големият брой дребни производители, докато броят на професионалните пчелари, отглеждащи над 150 и повече пчелни семейства е малък. По данни на отдел „Агростатистика”, МЗХ през 2010 г. наличните пчелни семейства в страната са 613 262 броя, което е с 1,9% по-малко в сравнение с броя им през 2009 година. Традиционно с най-голям брой пчелни семейства са областите Добрич, следвана от Бургас и на трето място Плевен.
 


Сходни връзки

ДОБРИЧКА ОБЛАСТ Е С НАЙ-МНОГО ПЧЕЛНИ КОШЕРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.18 секунди