изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:56 EEST
Египтяни превзеха израелското посолство в Кайро    
По светаУчастници в протестна демонстрация нападнаха посолството на Израел и започнаха да рушат предпазна стена, издигната около комплекса на посолството. Полицията използва сълзотворен газ и военна техника срещу тях. Израелският посланник бе евакуиран с военен самолет.


Египетският премиер Есам Шараф свика кризисния екип на кабинета си, а министерството на вътрешните работи обяви тревога и отмени всички отпуски на полицейските служители заради безредиците, при които демонстранти нападнаха посолството на Израел в Кайро, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

Стотици души бяха ранени при сблъсъците между полицията и демонстрантите, които се опитаха да нахлуят в израелското посолство и намиращия се наблизо полицейски участък. Полицията използва сълзотворен газ и изстрели във въздуха, за да разпръсне тълпата. Демонстрантите са използвали чукове, метални прътове и охранителните огради, за да съборят стената, която беше издигната този месец от египетските власти след ежедневните протести срещу убийството на петима египетски граничари в Синай. Демонстрантите се изкачиха върху сградата на посолството, свалиха знамето и го запалиха. Те изхвърлиха през прозорците на посолството стотици страници документи.

Израелският посланик в Египет Ицхак Леванон и персоналът на посолството бяха евакуирани днес след снощното нападение на египетски демонстранти срещу сградата на посолството в Кайро, предаде Ройтерс, като цитира израелското радио. Самолетът, с който посланикът и служителите напуснаха Египет, кацна тази сутрин в Израел. По съображения за сигурност израелски представители отказаха да съобщят подробности за евакуацията. В Кайро остава само израелският консул, за да се грижи за евакуираната дипломатическа мисия, посочва Ройтерс.

Американският президент Барак Обама разговаря по телефона с израелския премиер Бенямин Нетаняху и изрази безпокойството си от нападението срещу израелското посолство в Кайро, съобщи Ройтерс. Той заяви, че САЩ предприемат стъпки за решаване на ситуацията без повече насилие, се посочва в съобщение на Белия дом. Обама също призова египетското правителство "да спази международните си задължения и да гарантира сигурността на израелското посолство". Израел помоли за подкрепата на Съединените щати за защитата на посолството в Кайро. В съобщение на израелския министър на отбраната Ехуд Барак се посочва, че той е разговарял с американския си колега Лион Панета и съветника на Белия дом Денис Рос и ги е помолил да защитят посолството от демонстрантите, предаде Ройтерс.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Египтяни превзеха израелското посолство в Кайро | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди