изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:41 EET
Как може да се установи инфекция с папилома вирус?    
ЗдравеИзменените атипични клетки на цервикса, естествения канал на матката, и техният бърз растеж показват раково развитие. Състоянието ни е известно като рак на маточната шийка, което има пряка връзка с инфектирането с и действието на папилома вируса върху клетките.Смятаме, че ракът на маточната шийка засяга предимно възрастните жени. Развити са и държавните програми за скрининг на населението, които включват периодично профилактично изследване от определена зряла възраст на жената.Границата, от която се отчита значително нарастване на случаите на рак на маточната шийка, е 45 години, но…


Процесът, който води до рак на маточната шийка, се развива с години, поради което профилактичните мерки следва да се взимат още от млада възраст. Заболяването се появява в резултат на действието на човешкия папилома вирус, който има стотина типове, всеки от които атакува определена част на организма. 30 типа са отговорни за измененията в областта на гениталиите: вулва, влагалище, цервикс, пенис или скротум. Тринадесет се свързват с висок риск от развитие на рак на маточната шийка.
Най-високо рискови са типовете 16, 18, 45, 31 и 33. По думите на български експерти, те предизвикват около 82 % от всички случаи на рак на маточната шийка по света и 97 % от тези в България.
Разпространението на вируса е силно. Смята се, че около 80% от хората в сексуално активна възраст се срещат с вируса, въпреки че голяма част от тях може въобще да не разберат за носителството.
Заразяването се осъществява при директен контакт кожа с кожа, независимо от начина на полово сношение. Предаването може да се осъществи чрез тъканите на вагината, аналните или тези на устната кухина.
Някои типове HPV водят до образуването на генитални брадавици, които имат специфичен вид – те са твърди, с остри върхове, създават усещане за грапавост на кожата при допир.
При жените гениталните брадавици най-често се разполагат по вулвата, около и във вагината, около и във вътрешните тъкани на ануса, в прилежащите на половите органи тъкани и цервикса.
Единственият симптом на заразяване с папилома вируса са брадавиците, но дори и те не се отчитат във всеки случай. Признаците на инфекция се развиват седмици, месеци и по-често години след заразяването.
Три категории са изследванията, които са носочени за скрининг на HPV вирус и дисплазия на маточната шийка: РАР тест (цитонамазка), колпоскопия и ДНК тест, скрининг и генотипиране.
Погрешно е всеобщото мнение, че РАР тестът показват носителство на HPV. При цитонамазка се изследват клетки от лигавицата на цервикса за морфологични изменения, сочещи злокачественост.
Тоест под микроскоп специалистът може да види наличието на атипични клетки. Тестът показва и количеството на атипичните спрямо нормалните клетки, като ги класифицира по скала от І-V.
При PAP I се отчита нормално състояние. РАР ІІ показва признаци на възпаление, което може да е причинено не само от папилома вируси, но и от дейността на други микроорганизми.
За нормален резултат се приема не само РАР І, но и РАР ІІ при жени, които водят активен полов живот. РАР ІІ в този случай може да се дължи на „замърсяване“. По преценка на гинеколога могат да се назначат изследвания за установяване на влагалищна чистота, за да се изключи вероятността от наличието на патогенни микроорганизми и развитие на инфекция.

РАР ІІІ налага задължително последващи изследвания и лечение. Обикновено сочи възпалителен процес. Цитонамазката се повтаря след края на лечението, за да се установи дали лечението има ефект. При липса на такъв се предприемат последващи изследвания и терапия.
Наличието на атипични клетки се определя със степен РАР ІV и V, като при първата се отчитат единични такива, а във втората се наблюдават множество.
Откриването на атипични клетки показва разрушителната дейност на патогенните микроорганизми върху тъканите при цервикса. За да се стигне до този процес, то значи вирусът е присъствал достатъчно време преди това.

Колпоскопия е метод, при който лекарят с помощта на колпоскоп разглежда тъканите за патологична находка. Огледът се извършва под подходящо осветление и силно увеличение, което позволява да се видят патологични формации и генитални брадавици. Оглеждат се външните полови органи, стените на влагалището и маточната шийка.
Особено внимание се обръща на границата между интравагиналната част и самия канал на шийката. Тази област се смята за най-податливата на предракови изменения.
Показателни са измененията на типичния за интравагиналната част плоскоклетъчен епител и цилиндричния епител на канала.
Нанасянето на оцетна киселина и луголов разтвор улесняват изследването, като помагат да се отчетат абнормалните клетки. Използването на цветни филтри може да покаже наличие на патологични съдове.
ДНК изследване, скрининг и генотипиране. Скринингът директно покава наличие на генетичен материал от папилома вирусите в клетките. При генотипирането може да се установи и типът папилома вирус, инфектирал клетките. Генотипирането се извършва едновременно за няколко типове HPV вирус. При ДНК изследването за папилома вирус, наличието му може да се установи, дори и при добър резултат от РАР теста. http://izdrave.com

 


Сходни връзки

Как може да се установи инфекция с папилома вирус? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди