изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:15 EEST
Германия не изключва ”огранизиран фалит” за Гърция    
Европейски съюз Германският министър на икономиката Филип Рьослер заяви в интервю за вестник "Велт", публикувано днес, че не изключва "организиран" фалит на Гърция с цел да бъде спасено еврото.

"За да се стабилизира еврото не трябва да имаме вече никакви забрани в краткосрочен план да мислим за различни опции. Сред тях - в случай на спешна нужда - е и организираното изпадане в неплатежоспособност на Гърция, ако разполагаме с необходимите инструменти", заяви министърът пред в. "Велт", предаде румънският информационен сайт Хотнюз.

Министърът на икономиката и вицеканцлер на Германия е първият член на федералното правителство, който повдига въпроса за евентуален фалит, отбелязва изданието, предаде БТА.

Според Рьослер усилията за строги икономии са все още недостатъчни в някои страни, сред които и Гърция.
"Гръцкото правителство трябва да знае, че предвидените помощи зависят от ангажимента на Гърция да се реформира", подчертава Рьослер.
Той предлага също създаването на автоматична система за санкции.
"В случай на нарушаване на правилата, трябва да има последствия", като блокиране в краткосрочен план на правото на вот в съвета на министрите на ЕС, отбеляза германският министър.

Като последно средство, един организиран фалит на една държава трябва да бъде възможен, за да позволи "възстановяването на способността за функциониране на съответната държава", ако е необходимо чрез временно ограничаване на суверенните й права, казва още Рьослер.

Германия  губи търпение към Гърция и проучва  проучва сценарии при държавен фалит, отбелязва и влиятелният Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от DarikFinsnce.

През уикенда официалният тон към Гърция чувствително се влоши. Федералният министър Волфганг Шойбле в куоларите на срешата на Г7 в Марсилия поиска от Атина спешно да отговори на условията за отпускане на поредния транш от финансовата помощ. Последните данни показаха, че в силно задлъжнялата Гърция рецесията се задълбочава.

Финансовият министър Евангелос Ванизелос обясни, че на страната липсват 2 млрд. евро, за да постигне бюджетните цели през тази година. След заседание на кабинета стана ясно, че средствата ще се попълнят от нов данък върху недвижимите имоти, който се въвеежда със срок от 2 години. За да се гарантира, че парите ще бъдат събрани достатъчно бързо, известието за новия данък ще стига до домакинствата заедно със сметката за тока.

Европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен приветства това решение.
Според Рен Гърция трябва да постигне договорените фискални цели и да приложи договорените структурни реформи, така че условията, поставени от партньорите й за отпускането на финансиране да бъдат спазени. Това е от решаващо значение за осигуряването на жизненост на държавните финанси, подобряване на перспективите за гръцките граждани за икономически растеж, работни места и просперитет, добави той.

В началото на септември представителите на "тройката" - Европейски съюз, Европейска централна банка и Международен валутен фонд, които инспектираха сметките на Атина, си тръгнаха от гръцката столица.  Очаква се разговорите да бъдат възобновени на 14 септември. От оценката на инспекторите зависи отпускането на следващия транш от заема за Гърция в размер на осем милиарда евро.

Междувременно курсът на еврото спрямо долара спадна до най-ниското равнище от седем месеца заради опасенията на инвеститорите, свързани с възможността от фалит на Гърция, и новите признаци на разединение сред европейските политически кръгове за начина, по който да се справят с дълговата криза, предаде Асошиейтед прес. В сутрешната сесия еврото се заменяше за 1,3573 долара - спад с 0,3 на сто. По-рано днес курсът спадна до 1,3495 долара - най-ниската стойност от средата на февруари. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Германия не изключва ”огранизиран фалит” за Гърция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди