изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:21 EET
НАД 200 ДУШИ СЕ ИЗСЛЕДВАХА ЗА СПИН ПО МОРЕТО В ДОБРИЧКО    
Здраве3 371 души са консултирани и изследвани за ХИВ по време на лятната кампания по Черноморието под надслов "Ваканция без риск", съобщава Министерството на здравеопазването. Тя се организира от МЗ и Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" , финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. При реализирането на инициативата са помогнали черноморските общини и няколко неправителствени организации.


Кампанията е проведена в 11 общини и курорти. Най-много хора са консултирани и тествани за ХИВ във Варна - 2347 души. В курортите Балчик, Албена и Кранево са се изследвали за СПИН 204 души.
Преминалите консултации и бързи тестове за ХИВ са предимно млади хора между 18-40 години, тъй като са имали сексуални контакти без презерватив, коментират още от МЗ.  Най-младият тестван е на 15 години във Варна, а най-възрастният - 86-годишна дама в Слънчев бряг. По време на кампанията са раздадени близо 8 000 презерватива, 1 300 овлажнителя и близо 3 600 здравно-образователни материали.
МЗ припомня, че всеки човек може да се изследва безплатно за ХИВ през цялата година. Това може да стане в някой от 19-те кабинета за анонимно и безплатно изследване (КАБКИС), които са разположени в цялата страна, както и в лабораториите на Регионалните здравни инспекции в 28-те областни града.
 


Сходни връзки

НАД 200 ДУШИ СЕ ИЗСЛЕДВАХА ЗА СПИН ПО МОРЕТО В ДОБРИЧКО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди